Головна » 2024 » Червень » 19 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
08:32

У номінації «Проза» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує прозаїк Василь Пабат. Кандидатура висунута благодійною організацією «Благодійний фонд Ніжен» за книгу «Світло далекої зірки» (Ніжин,2023).

Пабат Василь Олексійович народився 5 січня 1969 року в м. Тальне на Черкащині. Дитячі роки та юність пройшли в м. Ічня. Після служби в армії у 1989 році вступив до Ніжинського Державного педагогічного інституту імені М.В. Гоголя на філологічний факультет по спеціальності вчитель української мови та літератури.

В ті роки в Україні почалось національне відродження. У Ніжині відновило діяльність Товариство української мови ім. Тараса Шевченка («Просвіта»), розпочав боротьбу за Незалежність місцевий осередок Народного Руху. Василь Пабат разом з товаришами, патріотичними студентами, був активним членом цих організацій.

Після завершення навчання у 1994 році працював учителем української мови та літератури в Ічнянській гімназії. Бажання розширювати світогляд та вивчати життя у всіх проявах покликало змінити вид діяльності.

Де б автор не був і чим би не займався, мріяв про письменницьку діяльність. Тому з’являлися записи про пережиті враження та події, які лягли в основу книги «Світло далекої зірки» (Ніжин, 2023 р.). Це розповідь про красиве, хоча й коротке студентське кохання між Нестором та Іриною.

Але повість не тільки про лірику, автор переносить читача в унікальний час змін, коли руйнувалась радянська імперія. В динамічному інтригуючому сюжеті розповідається, як головний герой бореться за кохання і за майбутнє своєї країни.

Книга цікава читачам старшого покоління, яке пригадає юність, а також молоді, яка порине в атмосферу епохи відродження Незалежності.

Серед інших опублікованих творів в доробку автора є краєзнавче дослідження «Історія ічнянського гончарства»,  (журнал «Оживає минувшина» № 9, 2018 р.), оповідання «Поки летить твоя стріла» («Літературний Чернігів» № 3(95), 2021 р.).

З перших днів повномасштабного вторгнення Василь Пабат служить в Національній Гвардії, нагороджений медаллю «За оборону Чернігова».

Благодійна організація «Благодійний фонд Ніжен» вважає, що книга Василя Пабата «Світло далекої зірки» гідна для розгляду журі Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського в номінації «Проза».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 90 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість