Головна » 2023 » Січень » 22 » Музей Коцюбинського запрошує до 3D-перегляду монументальної композиції «Дерево життя»
Музей Коцюбинського запрошує до 3D-перегляду монументальної композиції «Дерево життя»
23:33

Окраса музейної експозиційної будівлі – це ексклюзивна дерев’яна композиція із натурального дерева, що називається «Дерево життя» або «Криниця Коцюбинського». Вона пронизує всі три поверхи будівлі.

Над створенням цієї композиції у 80-х роках минулого століття працював талановитий художник-монументаліст Іван-Валентин Задорожний. Вона має вигляд чотиригранного стовпа, на кожній грані якого – вирізьблені ілюстрації до творів Михайла Коцюбинського. Уважний глядач помітить на колоні ще і їхні назви. 2017 року вона потрапила до Книги рекордів України, як унікальний і неповторний мистецький твір.

Вам цікаво побачити «Дерево життя» в музеї Коцюбинського, але не маєте часу до нас завітати? Тоді маємо для вас чудову новину! На музейному сайті є розділ, де представлена 3D-модель композиції Івана-Валентина Задорожного. Її можна побачити ось тут. Над створенням віртуального 3D-зображення композиції працювала команда небайдужих українців: Оксана Шейченко, Iraida Medvedyeva та колектив Рекламна компанія «Радуга» з Києва, за що Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М.Коцюбинського безмежно їм вдячний! Отож, переходьте за посиланням та переглядайте унікальну композицію «Дерево життя», не виходячи з дому!

Валентин Задорожний проілюстрував творчість геніального майстра прози Михайла Коцюбинського через виразну художню форму монументального різьблення. Українські типи дорослих і дітей, квіткові і рослинні композиції зі зрубу митець вдало поєднав у цілісний образ «дерева життя», подаючи своє оригінальне бачення творчості письменника.

Рельєфно і правдиво подані художником образи героїв із дитячих оповідань М.Коцюбинського «Харитя», Ялинка», «Маленький грішник». Ще один із перших критиків М.Коцюбинського Панас Мирний тонко підмітив виразність дитячих характерів у цих творах: «…само життя, оброблене в невеликій рамці дотепною рукою мастака-художника», а такий же дотепний майстер-монументаліст переніс ці образи на дерево.

«Світ не без добрих людей» - така думка поєднує рядки прози М.Коцюбинського і різьблення В.Задорожного.

Багатоярусна монументальна композиція емоційно виразна, образна, а майстерність різьблення допомагає глядачу віднайти канву того чи іншого твору М.Коцюбинського. Площина дерева розрахована на сприйняття з невеликої відстані, коли дуже ефектно дивиться масивна глибока різьба врівноважена з ювелірною викінченістю кожного дрібного елемента, що має символічний зміст. Наприклад - образ Василька з дитячого оповідання «Ялинка»: на полі убогої свитки хлопчика гілочка ялинки - як символ головної теми твору.

Захоплює і дивує відвідувачів незвична для музейної експозиції велетенська композиція, яка талановито поєднує в собі традиційне різьблення по дереву з рисами українського бароко - де образи героїв багатопланові, зображені в активній дії, русі, кожен з них передає глибокі почуття. З давніх часів стиль бароко, характерний для храмового будівництва, передавав для нащадків вічну ідею активної віри, єдності духовного життя людини з моральними цінностями.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Анонс | Переглядів: 458 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість