Головна » 2015 » Січень » 11 » Листи з Житомира. Продовження
Листи з Житомира. Продовження
21:09
Закінчилась короткотривала Різдвяна відпустка. Михайло Коцюбинський знову повертається до Житомира. Епістолярний роман продовжується.
1898, 11 січня, Житомир,
понеділок.

Моя єдина Вірунечко! Доїхав я добре, хоч цілу ніч не спав, бо було тісно. Льоня ще до Крут загубив свою шапку: вона злетіла йому з голови, коли вийшов на площадку. Так без шапки й доїхав до Києва.

Тільки що приїхав сюди, а вже дістав твого листа, того, що ти писала до свят ще. Лист йшов до Житомира аж 7 день. Так було мені приємно прочитати твого листа, що я аж вдячним був пошті за передсвятний нелад. Дістав одкритку від Боржковського, який гостював у Боровиків. Пише, що не заїхали Боровики через слабість Олени і що Віталь сам поїхав додому. Обіцяє заїхати до мене в січні. Така досада! Того самого дня, як я виїхав додому, приїздив до Житомира Єремієв. Дізнавшись, що я поїхав додому, він, не розпитавшись, поїхав до Вінниці і тільки там дізнався, що ми в Чернігові. 31 має бути в Москві, а через те не побачимось.

Когена не застав, зате дістав аж 2 телеграми від нього; от вони: 1. “Выехать не могу в интересах самого скорого и окончательного разрешения дел Волыни и Вашего личного прошу принять все меры довести до конца” (до якого?!)
2. “Ввиду самого недалекого и окончательного расчета по делам Волыни просим до нашего приезда не стеснять контору. Войцеховский, Коген”. Як це розуміти, і досі не знаю. Ну, побачимо. До завтра, моє голуб’яточко єдине! Цілую тебе міцно, твій Муся.

Поцілуй всіх наших і Юрася. Прийшла депеша: Делянов помер.
Читай з лупою, як не розбереш. Ще раз цілую.

******************************************************************
Примітки:

Делянов І.Д. (1818-1897) - міністр освіти Росії в 1882-1897 рр.

Льоня - молодший брат письменника.

Єремієв - Григорій Григорович (1863-19??) – український письменник, видавець і громадський діяч, член Братства Тарасівців, знайомий М. Коцюбинського по Вінниці..


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1217 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість