Головна » 2024 » Червень » 15 » «Його в обличчя знали вже мільйони…» (Ліна Костенко) Іван Миколайчук на зйомках фільму за повістю М.Коцюбинського «Fata morgana». 1984 рік
«Його в обличчя знали вже мільйони…» (Ліна Костенко) Іван Миколайчук на зйомках фільму за повістю М.Коцюбинського «Fata morgana». 1984 рік
08:03

Видатна творча особистість, оригінальний митець, зірка першої величини у світовому кіномистецтві – таким запам’ятався сучасникам Іван Васильович Миколайчук. 15 червня виповнюється 83 роки з дня його народження.

Талановитий актор, режисер, сценарист посмертно відзначений Шевченківською премією 1988 року, а 2016-го – почесним званням «Герой України».

Його земне життя було надто коротким – усього 46 літ. Заслужений артист України Іван Миколайчук зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв, мав 2 режисерські роботи. Вони стали справжньою класикою українського кіно, а для співвітчизників митець завжди буде Народним артистом.

«Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко», - стверджував Сергій Параджанов, режисер-постановник «Тіней забутих предків». Загальне визнання у світі кіно Іванові Миколайчукові принесли ролі Тараса Шевченка у фільмі «Сон» (режисер-постановник В.Денисенко) та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків». У спогадах «Незважаючи на відстані» Сергій Параджанов зазначав: «З Іваном пов’язаний мій перший великий успіх – фільм «Тіні забутих предків», який… був визнаний одною з двадцяти кращих картин світу усіх країн і народів. Не вважаю це своєю заслугою – успіхові цього фільму сприяла участь у ньому цілого грона талановитих митців, звісно, передовсім Івана Миколайчука».

Тіні забутих предків» здобули 39 міжнародних нагород, 28 призів від кінофестивалів (із них 24 – Гран-прі) у 21 країні й увійшли до Книги рекордів Гіннеса.

«У часи злету українського кіно, в 1960-70-ті роки майже жоден фільм не обходився без участі Івана: «Тіні забутих предків», «Сон», «Гадюка», «Комісари», «Бур’ян», «Анничка», «Білий птах з чорною ознакою», «Захар Беркут», «Пропала грамота», «Вавілон-ХХ»… Знімаючись у різних режисерів, Іван у кожен з фільмів приносив не стільки високу професійну майстерність, - він приносив себе, свої думки, своє відчуття правди і кривди нашого народу.

…Іван був філософом, причому не тому, що його навчили ним бути, а тому, що мав філософський склад душі і розуму…» (Борис Івченко. Народний філософ).

Саме таким філософом запам’ятався Іван Васильович Миколайчук працівникам Чернігівського музею Михайла Коцюбинського під час зйомок документального фільму за повістю «Fata morgana». Над ним працювала режисерка Оксана Михайлова влітку 1984 року. Архівні фото зберегли робочі моменти творчого процесу у вітальні меморіального будинку Михайла Коцюбинського.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 85 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість