Головна » 2015 » Квітень » 27 » Золотий засів на вселюдському полі (до 102-ої річниці від дня смерті Михайла Коцюбинського)
Золотий засів на вселюдському полі (до 102-ої річниці від дня смерті Михайла Коцюбинського)
21:02
102 роки тому, 25 квітня 1913 року, напередодні Великодніх свят, завершив земний шлях Михайло Михайлович Коцюбинський.
З відстані часу ще виразніше бачимо непроминальність творчої спадщини Митця.

Для мільйонів читачів, вітчизняних і зарубіжних, Михайло Коцюбинський – живий, близький і зрозумілий сучасник. Багатство, різноманітність і вишуканість художнього стилю письменника роблять його літературний спадок цікавим і актуальним, адже за всіх часів прогресивне людство прагнуло до краси, добра і гармонії, а творче життя Михайла Коцюбинського було позначене пошуком і утвердженням вічних ідеалів.
Розпочавши активну літературну діяльність на зламі ХІХ – ХХ століть, письменник здобув гідне місце серед великих світочів людства – борців, мислителів і шукачів правди. Гуманістичні ідеали літератора, який не замикався в національній проблематиці, а гармонійно поєднував національне й загальнолюдське, зробили його ще за життя зрозумілим і улюбленим для читачів різних країн. Глибокий психолог і витончений пейзажист Михайло Коцюбинський делікатно торкався ран душі людської і чутливо відгукувався на красу природи. Практично весь його літературний доробок побачив світ. Такі твори, як «Інтермеццо», «Цвіт яблуні», «Дорогою ціною», «Хвала життю», «Тіні забутих предків» стали окрасою не тільки українського, а й світового красного письменства.
Михайло Коцюбинський, за висловом свого сучасника, видатного літературознавця Сергія Єфремова, «…належить до тих світочів людськості, які з фізичним одмиранням все-таки не вмирають, які переживають покоління і покоління й навіть по хвилевому потьмаренні своєї слави новим і дужчим загораються вогнем життя, несучи його й до гурту своїх поклонників. І можна бути цілком безпечним, що такий гурт для нього знайдеться. Коцюбинського читатимуть і студіюватимуть як чисте, не закаламучене джерело високої краси і високої людяності, які вмів гармонійно поєднати цей гармонійний… талант художника і громадянина».
Життя і час підтверджують ці слова і засвідчують незгасний інтерес до творчості Михайла Коцюбинського у читачів різних поколінь і народів, адже його світлі вічні ідеали: добро, краса, людяність, прагнення до волі – актуальні завжди і всюди.
Вклонімося світлій пам’яті Михайла Михайловича Коцюбинського!
Підготувала Т.Кузнєцова


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1289 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість