Головна » 2023 » Листопад » 30 » Відпочинок друзів на лоні природи
Відпочинок друзів на лоні природи
12:06

150 років тому, 4 грудня (22 листопада) 1873-го, в Чернігові народився Михайло Михайлович Могилянський. Талановитий новеліст, перекладач, літературний критик  опублікував у 1910-х роках низку оповідань у журналах «Літературно-науковий вісник», «Українська хата», газеті «Рада». Михайло Могилянський підтримував дружні взаємини з Михайлом Коцюбинським, перекладав його твори на російську мову. Саме під впливом старшого товариша Могилянський розпочав активну письменницьку діяльність українською мовою.

Їхнє знайомство відбулося влітку 1896 року в Криму. У спогадах Михайла Могилянського «Людина великої культури» читаємо: «Серпневим вечором, року 1896, зустрів я Михайла Михайловича на вулицях Алушти. Ішов попід руку з жінкою. Віра Устимівна познайомила нас… (Віру Дейшу Могилянський добре знав ще з гімназійних літ).

…Кілька хвилин коротенької розмови, але чомусь пам’ять заховала його образ таким, яким бачив його вперше серпневим вечором на тлі так художньо змальованого ним Криму… Молодий і бадьорий, усією постаттю справляв він якесь надзвичайно лагідне, гармонійне враження. В тім, як зодягався, носив бриля, в ритмі усіх рухів – було щось од тієї elegantie, яку важко змалювати, але яка невпійманно почувається…

Мила простота, сердечна щирість, безпосередність – були основними рисами його характеру…

Ближче познайомились ми з Михайлом Михайловичем у Чернігові, коли він дістав там земську посаду – особливо з кінця 1899 року, коли я на чотири роки засів у Чернігові під наглядом поліції…»

Кілька років Михайло Могилянський жив недалеко від будинку Коцюбинських. Їхні зустрічі почастішали, а стосунки зміцніли.

Віру Устимівну Могилянський характеризував як людину жвавого темпераменту, веселу, з громадськими інтересами, працьовиту, хазяйновиту господарку, гарну матір, з добрим серцем.

Аматорське фото зафіксувало Михайла Могилянського і його сина Дмитра під час їхнього літнього відпочинку у Чернігові разом із подружжям Коцюбинських. Особливого колориту додають їхні оригінальні волохаті капелюхи. Дмитро Могилянський вдягнутий у форму гімназиста.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 130 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість