Головна » 2021 » Липень » 18 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
11:29

У номінації «Декоративне та образотворче мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує майстер з художньої обробки дерева Андрій Колошин за великий внесок у відродження і розвиток чернігівського традиційного народного різьбярства.

Народився  19.12.1972 року, проживає в м. Новгород-Сіверський. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 2003 року. Заслужений майстер народної творчості України.

Андрій – один із яскравих представників відомої в Україні новгород-сіверської школи різьблення, гідно подовжує сімейну традицію – він син заслуженого майстра народної творчості України Анатолія Колошина, відомого в Україні митця, який відродив на Чернігівщині традиційне сіверське різьбярство.

Майстер перед усім надає перевагу народним традиціям художньої обробки дерева. Досконало володіє різними видами поліського народного різьблення. Завдяки підтримці батька та глибокому вивченню традицій народної деревообробки, Андрію  вдалося досягти найвищого рівня майстерності і досконалості в цій галузі народного мистецтва.

За  роки плідної творчої діяльності з-під різця майстра вийшли сотні самобутніх зразків поліського різьблення: тарелі, мисники, полички, скрині, хлібниці , посуд, меблі. Потужна символіка дохристиянської доби, що органічно поєднується із символами християнства, вдало переплітаючись у його виробах, творить цілком сучасні побутові вироби. Багато з цих робіт знаходяться в різних музеях України та за кордоном. Твори майстра вважаються класикою сучасного народного мистецтва. Андрій Колошин своєю творчістю збудив великий інтерес шанувальників народної культури.

А.Колошин є постійним учасником обласних, всеукраїнських та міждержавних художніх виставок, нагороджений численними грамотами та дипломами за значні досягнення в розвитку народного мистецтва. Він є лауреатом спілчанської молодіжної премії ім. К.Широцького за 2007 рік.

Андрій Анатолійович є також педагогом,  працює з дітьми і молоддю,  передає їм свої знання та досвід.

Зараз майстер разом із своїми однодумцями та колегами активно працює над збереженням на Сіверщині багатих і давніх традицій народної деревообробки.

Роботи майстра зберігаються в  музеях України:   Державному музеї українського народного декоративного мистецтва, Чернігівському історичному музеї ім. В.Тарновського, Новгород-Сіверському краєзнавчому музеї.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 435 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість