Головна » 2020 » Липень » 24 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
11:23

У номінації «Театральне мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Микола Буравський за музичну постановку вистави «Тіні забутих предків» за повістю М.Коцюбинського.

Буравський Микола Олександрович – народився 25 червня 1940 року в с. Бровки Ружинського р-ну Житомирської обл.

У 1967 році закінчив Державну консерваторію України ім. П.І.Чайковського по класу диригент-хормейстер. Все своє життя присвятив мистецтву. Працював викладачем та завідувачем кафедри музики і співів Ніжинського педагогічного інституту імені Миколи Гоголя.

В 1972 році, перемігши на конкурсі диригентів, займає посаду диригента-хормейстера Державної заслуженої капели бандуристів України. В 1983 очолив фольклорний ансамбль «Укрконцерту».

В 1988 році здійснив свою мрію – створив Київський театр українського фольклору  «Берегиня». На сьогодні, це єдиний в Україні театр, який займається вивченням та пропагандою аутентичного фольклору нашого народу і сценічними засобами відтворює втрачені історичні цінності: народні обряди, звичаї, ритуали, як важливі пласти духовної культури нації.

Протягом 80 років свого життя, з яких 32 роки присвятив роботі театру українського фольклору «Берегиня», створені театром фольклорні вистави за сценаріями М.Буравського відроджують безцінні історичні скарби української культури. Високого поціновування набули програми та вистави Буравського М.: «Животоки» (1988 р.), «Щедрий вечір» (1989), «Славні козаки-запорожці» (1990 р.), «Купальські вогні» (2001 р.), «Чумацький шлях» (2004, поновлення – 2018 р.), «Наддніпрянське весілля» (2005 р.), «Український вертеп» (2006 р.), «Любітеся, брати мої» (2007 р.), «Фольклор народів світу», (2007 р.), «Русалії» (2008 р.), «Маланка» (2016 р.), «Небесна сотня з нами» (2015 р.), «Ось, де Слава України!» (2017 р.), «Українські вечорниці» (2017 р.), «Козацька Слава» (2019 р.), Гала-концерт (2018 р.), «Тіні забутих предків» (музичний супровід) «2019 р.) та інші.

Цими програмами та виставами талановитий музикант, фольклорист розкриває особливості культурно-історичних традицій українського народу, відроджує призабуте минуле із народних скарбів, його творчі пошуки, спрямовані на філософське осмислення буття, віри в світле майбутнє України.

Створений театр «Берегиня» дозволив Миколі Буравському відкрити новий напрямок у жанрі народного мистецтва. За часи його роботи на посаді художнього керівника театру «Берегиня», а згодом на посаді головного режисера колективу театру гідно представляє українське мистецтво, як в Україні, так і за межами нашої країни.

У репертуарі театру на сьогодні є більше 20 діючих різножанрових вистав та театралізовано-концертних програм, які створені народним артистом України Буравським М.О.

Останніми його роботами на посаді головного режисера театру є вистави «Українські вечорниці» (2017 р.), «Козацька Слава «(2019 р.), «Чумацький шлях» (оновлення 2018 р.), музична постановка вистави «Тіні забутих предків» (2019 р.).

Вистава «Тіні забутих предків» - це експеримент колективу театру та розширення сфери діяльності театру, звертаючись до складних взірців українського літературно-драматичного доробку, беручи до постановки повість Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків», музична постановка вистави здійснена Миколою Буравським. Виставу було неодноразово визнано та оцінено на театральних фестивалях України.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 646 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість