Головна » 2015 » Квітень » 5 » Музейне писанкове дерево
Музейне писанкове дерево
21:21
Напередодні Великодня у музеї Михайла Коцюбинського з’явилося писанкове дерево, яке прикрашають чудові писанки, створені нашими співробітниками.

В Україні жодний Великдень не обходиться без писанки. Ними прикрашають святковий стіл, їх дарують рідним і друзям на щастя, на добро, на здоров’я. Ще на зорі життя людини яйце було емблемою Сонця – весни, частково життєдайної й чарівної сили сонця, і пізніше яйце було амулетом, за допомогою якого людина привертала до себе добрі сили, а злі відвертала. А щоб сильніше було те яйце, поверхню шкарлупи зафарбували в який-небудь колір. Називались вони крашанками. Людина здавна наносила на шкарлупу яєць чарівні магічні знаки, ще тоді, коли і писати не вміли, і були ті знаки малюнками-молитвами, адже «записані» були там і подяки, і прохання. Писанка приносить добро, щастя, достаток, здоров’я та захищає людину від усього злого.

Із давніх-давен яйце, як і дерево, вважалося символом весняного пробудження природи, зародження життя і продовження роду. Писанки – це оберіг для людини та її оселі, тому раніше їх називали «листами до Бога». Українці вірили, що символи на писанці мають дуже сильну енергетику. Писанка - одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру.

Отож і ми, створюючи свої маленькі «листи до Бога», закодовували в них бажання миру і злагоди для нашої країни, здоров’я і добробуту для всіх, хто милуватиметься нашими писанками.










QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1243 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість