Головна » 2023 » Лютий » 7 » Музей запрошує на кураторську екскурсію виставкою
Музей запрошує на кураторську екскурсію виставкою
11:41

Чи знаєте ви, що Михайло Коцюбинський любив подорожі? Під час свого вояжу до Західної України він зібрав багатющий матеріал, що згодом став основою для написання повісті «Тіні забутих предків». Перебуваючи там, Михайло Коцюбинський чимало часу провів у розмовах із багатьма відомими постатями, зокрема із етнографом Володимиром Гнатюком та письменником Іваном Франком.

Володимир Гнатюк залишив цікаві спогади про дружбу з Коцюбинським. Він писав таке: «Перебуваючи на Гуцульщині, Михайло Коцюбинський надзвичайно захоплювався нею: «Я у свій час з головою пірнув у Гуцульщину, яка мене захопила. Який оригінальний край, який незвичайний казковий нарід» (лист від 30.12.1910 р.). Подобалися йому не тільки природа, але й люди, і на цю тему вели ми не раз довгі бесіди, причім я вказував на талановитість гуцулів та на незвичайну їх здібність у сприйманні всяких культурних здобутків…

М.Коцюбинський так запалився, що постановив конечно набути в Криворівні кусник землі – вибрав навіть місце на горбку над капличкою – та побудувати там спільними силами зі мною хату на дві партії, по два покої й одній кухні, з великою верандою… Нарисував цілий план хати, план городу і навіть повизначував, які квіти і дерева мають бути в нім засаджені… Розуміється, що ні в мене, ні в М.Коцюбинського не було ніяких грошей, але це зовсім не журило його, він був певний, що заробить, скільки буде треба, а я свою пайку буду поволі йому звертати…»

Дізнатися ще більше цікавих історій із життя Михайла Коцюбинського ви можете, завітавши на виставку «Український вояж М.Коцюбинського: подорожні історії в пейзажах». Вона триватиме до кінця лютого. А 11 лютого о 13 годині запрошуємо всіх охочих завітати до музею на кураторську екскурсію виставкою.

Вартість – донат на ЗСУ.

Запрошуємо всіх охочих!

Наблизимо перемогу разом!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 207 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість