Головна » 2023 » Листопад » 21 » «Людина виховується для свободи»: виставка бібліотечних матеріалів до Дня Гідності та Свободи
«Людина виховується для свободи»: виставка бібліотечних матеріалів до Дня Гідності та Свободи
07:46

21 листопад для України визначний день. Саме сьогодні відзначається День Гідності та Свободи. З інтервалом у 9 років у ці листопадові дні в нашій державі відбувалися доленосні події: у 2004-му – Помаранчева революція, а в 2013 – революція Гідності. До цієї дати Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував виставку бібліотечних матеріалів, яку назвали словами відомого філософа Вільгельма Гегеля «Людина виховується для свободи».

Помаранчевій революції передували президентські вибори 2004 року, після яких здійнялися акції протесту. За попередніми результатами другого туру, оголошеними 21 листопада Центральною виборчою комісією, перемогу в президентських перегонах здобув Віктор Янукович. Підрахунок голосів збурив українське суспільство. Прихильники опозиційного кандидата – Віктора Ющенка, 22 листопада вийшли на мітинги незгоди. Рух протесту охопив найбільші міста України, а центром став Майдан Незалежності у Києві. Внаслідок цих подій відбувся повторний другий тур президентських виборів, за результатами якого переміг Ющенко.

21 листопада 2013-го року на Майдані Незалежності у Києві розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Спочатку зібралося декілька сотень, а вже 24 листопада – понад сто тисяч прихильників євроінтеграції.

Після того, як 29 листопада на Євромайдані відбувся мітинг із закликом до відставки уряду та дострокових парламентських виборів, влада застосувала силу. 30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими. 18-20 лютого – в найтрагічніші дні Революції, сталися сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок, снайпери вбили понад 70 євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні. В ніч на 22 лютого тодішній президент Янукович втік із України. Відбулися позачергові президентські вибори, які засвідчили європейський вектор орієнтації.

13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про День Гідності та Свободи». Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору. 




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 161 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість