Головна » 2017 » Грудень » 22 » 22 грудня в музеї-заповіднику відбулася нова зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів»
22 грудня в музеї-заповіднику відбулася нова зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів»
19:54

22 грудня 2017 року в музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулася дев’ята зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів» під назвою «Євген Чикаленко – меценат українського руху».

Гості, що завітали на захід, розмістилися в кінолекційній залі за круглими столиками з ажурними скатертинами, пили запашний чай з розмальованими пряниками. Незмінна ведуча проекту Наталія Коцюбинська чимало розповідала про доброго друга Михайла Коцюбинського Євгена Чикаленка. Це один із тих найвизначніших українських діячів, що вписали своє ім'я в історію розвитку українського руху в добу царського самодержавства.

У протилежність до багатьох заможних людей того часу  Євген Чикаленко не вживав свого майна лише для себе, а щедрою рукою витрачав його на українські національні потреби, зокрема на допомогу розвитку літератури та преси. Про нього можна сказати, перефразувавши його власні слова, що він полюбив Україну до глибини своєї кишені.

Долі Чикаленка та Коцюбинського міцно переплелися між собою. І саме завдяки дружбі з українським меценатом з’явилася яскрава перлина української літератури – імпресіоністична новела «Intermezzo». Чикаленко підтримував фінансово письменника, сприяв його поїздкам на лікування, переймався гонорарами за найвищими розцінками, домігся виділення пенсії.  А літні вакації 1908 року Коцюбинський провів у Кононівських полях, які надихнули на створення «Intermezzo».  Хоча Кононівка  зразу не дуже сподобалась, але через деякий час він уже зжився з нею.

Дев’ята зустріч мистецького проекту – остання цьогоріч. В наступному році проект продовжуватиме свою роботу, тому чекатимемо на нові зустрічі з вами, наші дорогі гості. Слідкуйте за нашими новинами на сайті та в соцмережах.

Більше фото із заходу можна побачити тут.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 775 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість