Головна » 2022 » Грудень » 11 » З музею – до храму: передріздвяна історія одного дідуха
З музею – до храму: передріздвяна історія одного дідуха
15:01

Традиційно грудень у музеї М.Коцюбинського насичений різноманітними передноворічними заходами та активностями у музейній Майстерні гарного настрою. І цьогоріч, попри тривожні обставини військового часу, напевне кожному хочеться вірити в добро і сподіватися на різдвяне диво. Саме тому в оселі М.Коцюбинського цими днями починає свою діяльність різдвяна вітальня. А перша зустріч з відвідувачами була присвячена виготовленню дідуха – української традиційної різдвяної прикраси, символа добробуту, багатства і врожаю.

За віруваннями наших предків, отой перший сніп з врожаю на Свят-вечір обов’язково мав зайняти своє почесне місце під іконами, закликаючи до оселі добробут. У християнській культурі дідух є уособленням святих і Христового воскресіння, адже подібно до того, як сніп є частиною щорічного врожаю, так Христос постає частиною обіцяного воскресіння для всіх людей. Разом з тим, в українській традиції дідух символізує водночас родинного предка і навіть предка народу, Господа – первісного ідеального господаря.

Мабуть, не випадково саме в оселі автора «Тіней забутих предків» колосок до колоска, стрічка до стрічки під цікаві розповіді ініціаторки заходу пані Тетяни Миргородської і народився золотавий провісник Різдва – дідух. Уже наступного дня, зібраний з сотень колосків цьогорічного врожаю, сплетений зі щирими побажаннями, прикрашений яскравими стрічками, він зайняв своє почесне місце у Чернігівському кафедральному соборі святої великомучениці Катерини, нагадуючи вірянам про наближення довгоочікуваного свята Різдва Христового, про неминучу перемогу дня над ніччю, добра над злом, світла над темрявою.

А святкова вітальня музею М.Коцюбинського уже незабаром запросить гостей на нові зустрічі. Стежте за анонсами на сайті та сторінках музею у соціальних мережах.

 

Світлини: Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.Коцюбинського, Тетяна Миргородська.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 218 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість