Головна » 2023 » Липень » 21 » «У нас чудовий садок»
«У нас чудовий садок»
08:58

«Батько дуже любив садок і разом з матірʼю насаджував дерева і квіти», - згадувала Ірина Михайлівна Коцюбинська. Ботанічні знання були у письменника досить великі. Михайло Михайлович з Вірою Устимівною створили чудовий сад. У ньому росли крислаті яблуні, високі груші, волоські горіхи, сливи, черешні, вишні, ліщина, молодий дубок. У кінці саду попід парканом – кущі барбарису, ліщини, кизилу, агрусу, порічок, малини. Різноманітні квіти створювали симфонію барв і пахощів.

Для того, щоб сад став таким привабливим, подружжю Коцюбинських довелося докласти чималих зусиль. У розділі «Перші родинні відчуття» книги «Спогади і розповіді про М.М.Коцюбинського» читаємо: «У 1898 році, коли була придбана ця садиба у Чабаненка, вона мала зовсім інший вигляд. Нерівна місцевість з ярами та пагорбками потребувала значної роботи. Тато клопотався біля фур з доброю, родючою землею, які заїжджали до нашої садиби. Мама, тьотя Лідя, служниця Явдося та няня Марина переносили носилками землю, засипаючи нею долинки та ярочки. Коли місцевість майже вирівняли – почали її засаджувати деревами. Батьки часто радились, які квіти де садити, яких сортів дерева замовляти в садівництві. Кожної осені їздили візником до садівництва Гофедіца чи Зборовського. Відбирали декоративні рослини. Доріжку перед ганком обсадили лігуструмом, який старанно підстригався. Біля ялинки, що її тато сам посадив, під вікном спочивальні росла пишна красолька, яку він так любив. З лісу приносили заячу капусту, коріння папороті – і все це знаходило своє місце в садочку… Кожен з нас мав свою власну грядку, яку сам же старанно скопував, засаджував, доглядав» (І.Коцюбинська. Спогади і розповіді про М.М.Коцюбинського. К.: Дніпро, 1965).

Залюбки відпочивали в садку і члени родини письменника, і їхні гості.

Аматорське фото 1911 року зберегло таку мить релаксу Михайла Михайловича разом з дітьми: Іриною, Романом, Оксаною, а також молодими друзями. Учасники «літературних субот» Сергій Устименко, Аркадій Казка і Микола Саєнко склали компанію своєму духовному наставникові. Юнаки тоді робили перші кроки на творчому шляху. Аркадій Казка вчився  у реальному училищі. Микола Саєнко був його однокласником, А Сергій Устименко навчався у гімназії.

На світлині зліва направо: Ірина, Роман, Михайло Михайлович, Оксана, С.Устименко сидять на траві в тіні дерев. Вище – А.Казка і нижче – М.Саєнко.     




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 178 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість