Головна » 2023 » Березень » 11 » У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся перегляд фільму В.Денисенка «Совість» в межах проєкту «Клуб українського поетичного кіно»
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся перегляд фільму В.Денисенка «Совість» в межах проєкту «Клуб українського поетичного кіно»
15:33

11 березня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася чергова зустріч у межах мистецького проєкту «Клуб українського поетичного кіно». Цього разу зустріч була присвячена перегляду та обговоренню кінострічки Володимира Денисенка «Совість».

Володимир Терентійович Денисенко – знаний український режисер, сценарист і педагог, лавреат Шевченківської премії за фільм «Женці» (1979 р.), народний артист УРСР. Багатьом він знайомий за фільмами «Сон» (1964 р.), «Роман і Франческа» (1960 р.), «Високий перевал» (1981 р.). Проте саме його фільм «Совість» (1968 р.) – є яскравим зразком українського поетичного кіно і належить до сотні кращих фільмів вітчизняного кінематографу.

Фільм створений на кіностудії ім. О.Довженка силами учнів В.Денисенка – студентів акторського і режисерського курсів Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.К. Карпенка-Карого. Дія відбувається у роки ІІ світової війни в окупованій німцями Україні. Під час сутички на дорозі партизан Василь вбиває німецького офіцера. Німецькі солдати вимагають від селян видати партизан, у разі непокори, як покарання за вбивство, смерть загрожує мешканцям всього села. Таким чином усі учасники подій так чи інакше постають перед моральним вибором: як вчинити правильно чи по совісті? У фільмі В. Денисенка це вибір без вибору, адже будь-яке рішення врешті призводить до трагічної розв’язки.

Сюжет фільму В.Денисенка «Совість» певною мірою перегукується з реальними подіями 80-річної давнини, що відбулися 1943 року у містечку Корюківка на Чернігівщині. Тоді, на початку березня 1943 року, внаслідок каральної операції угорської жандармерії у відповідь на дії радянських партизанів було знищено близько 7 тисяч мирного населення. Тільки от, на відміну від фільму, в реальній історії учасники партизанського руху не здійснили жодних спроб порятунку мешканців селища.

Після кіноперегляду учасники заходу спробували переосмислити актуалізовані у фільмі питання морального вибору і відповідальності за його наслідки перед самим собою і оточуючими, а ще вкотре згадали про трагічні долі полеглих і пошанували пам’ять наших земляків – жертв Корюківської трагедії 1-2 березня 1943 р.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 170 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість