Головна » 2023 » Січень » 5 » «Той тільки серцем сивіє, хто у житті не любив…»: виставка бібліотечних матеріалів до річниці від дня народження Володимира Сосюри
«Той тільки серцем сивіє, хто у житті не любив…»: виставка бібліотечних матеріалів до річниці від дня народження Володимира Сосюри
12:00

Цьогоріч у січні виповнюється 125 років від дня народження українського письменника Володимира Сосюри. До цієї визначної дати Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М.Коцюбинського підготував виставку бібліотечних та фондових матеріалів під назвою «Той тільки серцем сивіє, хто у житті не любив».

На виставці представлені збірки поезії письменника різних років видання: «Щастя», «Осінні мелодії», «Журавлі прилетіли», «Весни дихання», «Так ніхто не кохав…», «На струнах серця», «Люблю» та інші.  Також у вітрині експонується біографічний роман «Третя рота». Висока ліричність, пронизлива щирість, нещадна правдивість – ось прикметні ознаки цього непересічного твору, що не міг бути повністю надрукованим аж до 1988 року.

У ліричних збірках – справжні шедеври інтимної та пейзажної, громадянської лірики. Мабуть, не знайдеться жодного українця, який би не читав поезії Володимира Сосюри «Любіть Україну»:

Любіть Україну, як сонце, любіть,

Як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

Любіть у годину негоди…

Не оминув своєю увагою Володимир Сосюра відомих українських письменників, зокрема і Михайла Коцюбинського. У творчому доробку поета знайшлося місце і для поезії пам’яті Великого Сонцепоклонника:

Живе в серцях твоє безсмертне слово

І до народу рідного любов,

Немов зорі сіяння пурпурове,

Хоч ти від нас давно уже пішов.

Ти з нами будеш вічно жити, жити,

Як сяйво сонця, як вечірній спів,

Ти так любив землі своєї квіти

І так, як квіти, ти людей любив…

У фондовій колекції маємо листівку з рідкісним фото Володимира Сосюри, яке представляємо у віртуальній виставці. Там можна побачити і рукописи творів В.Сосюри: «М.Коцюбинському», «Пам’яті М.Коцюбинського», «Йду до Дніпровського Івана нові поезії читать», а також три листи до доньки класика української літератури Ірини Коцюбинської. Переглянути віртуальну виставку бібліотечних та фондових матеріалів до 125-річчя від дня народження Володимира Сосюри можна тут.

Стаціонарна виставка бібліотечних матеріалів триватиме в музеї до 19 січня.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 247 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість