Головна » 2023 » Березень » 9 » «Не вмирає душа наша, не вмирає воля»: виставка бібліотечних матеріалів до річниці від дня народження Тараса Шевченка
«Не вмирає душа наша, не вмирає воля»: виставка бібліотечних матеріалів до річниці від дня народження Тараса Шевченка
09:00

9 березня виповнюється 209 років відтоді, як народився український поет, художник, громадський діяч, фольклорист Тарас Григорович Шевченко. Його творчість для України має колосальне значення, бо ж йому вдалося у віршованих рядках втілити ту істину, що не втрачає своєї актуальності і донині.

До річниці від дня народження письменника в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського підготували виставку бібліотечних матеріалів «Не вмирає душа наша, не вмирає воля». На виставці представлені «Кобзарі» різних років видання із наукової бібліотеки музею: від 30-х років минулого століття до сучасності. Цікавими видалися нам ілюстрації до деяких видань, зокрема до збірки «Кобзар» 1993 року, виданої Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Автором ілюстрацій у цій книзі є художник Василь Лопата.

Не менш оригінальними та самобутніми виглядають ілюстрації Івана Марчука із малярського циклу «Шевченкіана» у збірці «Кобзар» Видавництва художньої літератури «Дніпро» 1994 року.

Також у нашій колекції є збірки, проілюстровані самим автором. Мова йде про невелике за розміром видання 1950 року.

Чому для створення виставки ми обрали саме «Кобзарі»? Тому що ця збірка є не просто найвідомішою у автора, вона «…відкрила… новий світ поезії, вибухла мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, простотою і поетичною грацією вислову», – писав Іван Франко. Уперше видання побачило світ 26 квітня 1840 року. Надруковане воно було за сприяння письменника Євгена Гребінки та поміщика Петра Мартоса. До цієї книги увійшло 8 творів. В останньому виданні «Кобзаря», що з’явилося за життя автора, було вже 43 поезії.

Перший «Кобзар» 1840 року мав зручний формат та був надрукований на якісному папері. Тираж становив 1000 примірників. Книгу прикрашав офорт за малюнком Василя Штернберга «Кобзар із поводирем».

Пропонуємо вашій увазі відеоперегляд нашої колекції «Кобзарів» Тараса Григоровича Шевченка.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 356 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість