Головна » 2023 » Липень » 25 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
08:38

У номінації «Театральне мистецтво» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує артистка, провідна майстриня сцени Чернігівського обласного молодіжного театру Тетяна Салдецька (м. Чернігів). Висунута трудовим колективом Чернігівського обласного молодіжного театру за головну роль у виставі «Кассандра» за творами Лесі Українки.

Салдецька Тетяна Василівна народилася 7 лютого 1964 року у селі Аннівка Бобровицького району Чернігівської області. У 1982 році закінчила Дніпропетровське театральне училище.

Свій творчий шлях актриса Тетяна Салдецька розпочала в Чернігівському обласному театрі ляльок у 1982 році, на базі якого було створено спочатку Молодіжну сцену, а згодом і Молодіжний театр. Першою її драматичною роллю стала Женька Камелькова у виставі «Одинадцять сторінок воєнної прози» за Б.Васильєвим. Образ романтичної та героїчної водночас дівчинки привернув увагу глядачів та критиків до молодої талановитої актриси.

Тетяна Салдецька неймовірно виразна на сцені, а неперевершене володіння акторською технікою допомагають їй бути завжди цікавою та по-акторськи привабливою не лише для глядача, а й для режисерів. На відміну від інших акторів театру, Тетяна Салдецька вдало працювала та працює з різними режисерами, невпинно збагачуючи свій професійний досвід, удосконалюючись у кожній ролі, ні на мить не зраджуючи головному сенсу свого життя – бути актрисою.

У творчому доробку Тетяни Салдецької чимало головних ролей. Одна з найяскравіших – Бланш у виставі за п’єсою Т.Уільямса «Трамвай Бажання» (постановка Л.Мартинова). Тендітна, беззахисна та водночас порочна героїня у виконанні Т.Салдецької викликала різноманітні емоції у глядача, але не було жодного, хто б залишився байдужим до цієї акторської роботи. Ще однією безсумнівною акторською перемогою стала для Тетяни Салдецької роль Гертруди у виставі «Гамлет» за п’єсою В.Шекспіра. Зовні холодну та витриману королеву зсередини роздирали обурення, сумніви, жагуче кохання та тягар провини. Нестерпна боротьба жінки-коханки та жінки-матері. Тетяна Салдецька грала це переконливо. Її погляд заворожував зал. Зовсім інша за своє суттю – роль Сари у виставі «Іванов» А.П.Чехова. Жінка, що  принесла себе в жертву заради кохання, знесилена та хвора, але ні на секунду не позбавлена благородства та мужності духу, до останнього свого подиху вірна своєму чоловікові, собі самій. Публіка обожнює Тетяну Салдецьку в ролі Сари. Обізнані на театрі люди також схвально відзначають цю роботу актриси. Уяву про себе як актрису, за якою твердо закріпилося амплуа героїні, Тетяна Салдецька вмить руйнує, коли на сцену виходить перевалюючись, наче качка, у чудернацькому чепчику Фенна Степанівна – героїня Т.Салдецької з вистави «Шельменко-денщик» Гр.Квітки-Основʼяненка. Справжніми подіями театрального світу стали нещодавні роботи Тетяни Василівни у виставах «Чайка» за п’єсою А.П.Чехова, де акторка виконує головну роль Аркадіної та «Безіменна зірка» М.Себасьяну – роль Мони, «Кассандра» Лесі Українки – роль Кассандри. Завдяки своєму таланту, величезному акторському досвіду, актриса Салдецька здатна переконливо зіграти будь-яку роль. Зараз Т.В.Салдецька бере безпосередню участь у нових проектах театру, присвячених українській сучасній прозі.

У 2021-му році Тетяна Салдецька зіграла головну роль у виставі «Кассандра» за твором Лесі Українки, де акторка неперевершено грає роль передбачальної Кассандри, наївну, проте, впевнену у собі жінку, особливо, коли в країні війна. Тема вистави наразі дуже актуальна для України, тому знаходить відгук у глядача. Акторка не лише бездоганно грає роль, але виконує певну місію, спонукаючи глядача серйозно ставитися до сучасних проблем країни, переосмислювати певні важливі речі у житті. Не дивлячись на те, що образ Кассандри міфологічний, але це лише оболонка, за якою ховається справжня глибина та трагедія персонажа. Кассандра – однозначно героїня. Вона прагне захищати свою країну не для того, щоб про неї сказали героїня, а тому що не може інакше.

Колектив театру, колеги та партнери висунули пропозицію рекомендувати Тетяну Салдецьку за роль Кассандри у виставі «Кассандра» на обласну премію ім. М.Коцюбинського.    

 




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 156 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість