Головна » 2023 » Липень » 19 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
14:54

У номінації «Театральне мистецтво» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує артист драми, провідний майстер сцени, генеральний директор, художній керівник Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.Коцюбинського Юрій Муквич (м.Ніжин). Висунутий художньо-технічною радою Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.Коцюбинського за значний внесок у розвиток театрального мистецтва.

Муквич Юрій Миколайович працює в Ніжинському академічному драматичному театрі імені М.М.Коцюбинського з 1994 року, спочатку головним адміністратором, потім заступником директора, артистом драми, у вересні 2000 року призначений директором, у 2008 – генеральним директором, а з 2017 – генеральним директором-художнім керівником театру. За період роботи в театрі зарекомендував себе як хороший організатор, який вміло планує театральний процес, і як наслідок – колектив постійно перевиконує творчі та виробничо-фінансові показники. Та протягом цього часу він встиг зіграти більше 60 ролей у різних виставах. Своєю високомайстерною сценічною творчістю він зробив вагомий внесок у творчий доробок нашого театру.

Яскравий, колоритний, різноплановий артист Юрій Муквич володіє багатою палітрою соковитих фарб, якими щедро користується у роботі над ролями. Від природи артист наділений неповторною індивідуальністю, відмінними вокальними даними. Йому притаманне перевтілення до невпізнанності, бездоганне володіння мовою, високий професіоналізм. Про широкий творчий діапазон артиста Муквича Ю.М. красномовно говорять створені ним такі образи, як Тось у «Брехні» В.Винниченка, Старий Козак у «Згадайте братія моя…» Т.Шевченка, Воланд у «Чи є у Світла тінь» М.Булгакова, Водяник у «Василь Свистун» В.Герасимчука, Граф у «Весілля Фігаро» Ж.Бомарше, Євген у «Квартет для двох» А Крима, Грін у «Безіменній Зірці» М.Себастіана, Дідо у «Ніч на полонині» О.Олеся, Виборний у «Наталка Полтавка» І.Котляревського, Кум Цибуля у «Сорочинському ярмарку» М.Гоголя, Осип Скорик у «Сватанні на Гончарівці» Г.Квітки-Основʼяненка, Ігор у «Ніч Святого Валентина» О.Марданя та багато інших. Постійно бере участь у культурно-мистецьких заходах міста, області та міжнародних театральних формах за межами країни.

За досягнуті творчі успіхи, високу професійну майстерність неодноразово був нагородженим Почесними грамотами Міністерства культури України, Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради, преміями та памʼятними значками.

Рішенням атестаційно-тарифікаційної комісії при управлінні культури і туризму Чернігівської ОДА від 02.02.2008 р. за високі особисті здобутки, як артиста драми Ю.Муквичу було присвоєно творчу категорію «артист-провідний майстер сцени». Ним створено та зіграно більше 60 ролей різного плану, про що говорять і його особисті творчі здобутки: «За кращу чоловічу роль на фестивалі» - роль Соломона у виставці «Містер Іцик», О.Петрова («Мандруючі Зірки» м. Київ, 2003 р.) «За кращу чоловічу роль» - роль М.Кропивницького у виставі «Марія Заньковецька» («Словʼянські театральні зустрічі» м. Чернігів 2005 р.), «За кращу чоловічу роль 2-го плану» - роль Маріо у виставі «Амор.Кохано-італьяно» («HOMO LUDENS» м. Миколаїв 2015 р.), «За кращу чоловічу роль на фестивалі» - роль Назара у виставі «Безодня», О.Огородника («Мельпомена Таврії» м.Херсон, 2017 р.), «За кращу чоловічу роль» - роль Михайла у виставі у виставі «Безодня», О.Огородника («Мельпомена Таврії» м.Херсон, 2018 р.), «За кращу чоловічу роль – індивідуальна висока акторська майстерність» - роль Баби Прісі у виставі «Експериментаріум» П.Арʼє («Мельпомена Таврії» м.Херсон, 2019 р.), «За кращу чоловічу роль» - роль Баби Прісі у виставі «Експериментаріум» П.Арʼє («Вересневі Самоцвіти м. Кропивницький, 2021 р.).

Творчість Ю.Муквича має постійні схвальні відгуки у пресі. А останні роботи артиста, такі як Михайло у «Останньому Гречкосії» О.Огородника, Князь у «Ханумі» А.Цагарелі, Дзюба у «Феї гіркого мигдалю», І.Кочерги, Баба Пріся у «Експериментаріумі» П.Арʼє, Назар у «Безодні» О.Огородника, Остап Шемеля у «Слава Героям», П.Арʼє говорять про те, що актор знаходиться у прекрасній професійній формі, може бути корисним і творчо необхідним для театральної спільноти, для її перспективи та розвитку в масштабі популяризації національного театрального мистецтва як в області так і країни в цілому.

Ю.Муквич користується заслуженим авторитетом і повагою у колективі. Як заступник голови художньо-технічної ради мудро керує роботою колективу, вносить елементи нового у кожну їх своїх творчих робіт, вдосконалює, розвиває і збагачує творчий ріст молоді.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 182 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість