Головна » 2023 » Липень » 14 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
08:23

У номінації «Народознавство» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує письменниця, краєзнавиця Людмила Корженко (м.Ніжин). Висунута Ніжинською міською централізованою бібліотечною системою за книгу «Темні спіралі смарагдового Круга» (2022).

Людмила Корженко свою першу книгу видала в 2017 році під псевдонімом Мирослава Козар. Це збірка оповідань «Парадокси життя», куди ввійшли твори: «Спогади і почуття», «На Майдані!», «Відлуння вересневої мелодії», «Гіпербола для Попелюшки», «Історія одного кохання», «Мати Марія» та п’єса «Камін – атрибут аристократизму». Можливо, п’єса твір не досить досконалий, якщо характеризувати його з жанрової та композиційної точок зору, але оповідання в певній мірі є довершені і здатні передати думки й почуття автора цікавими сюжетними лініями в оригінальній мовній авторській манері.

«Темні спіралі смарагдового Круга» - друга книга Людмили Корженко вийшла друком у 2022 році і вже стала бібліографічною рідкістю. Вона про малу батьківщину авторки – село Козари. Її написанню передували багато чисельні спілкування з представниками старших поколінь родичів та односельців, що ділились спогадами, які просто не могли залишитись забутими. Адже доля самого села дуже трагічна. Внаслідок фашистської каральної операції 11 березня 1943 року більше ніж із 5 тисяч жителів в живих залишилось близько двох сотень, а самі Козари повністю стерті з лиця землі. Але залишилась памʼять про історію, звичаї, вчинки людей.

Книгу Людмили Кроженко можна назвати охудожненим історико-документальним дослідженням, написанню якого сприяли консультації з відомими ніжинськими істориками-краєзнавцями Олександром Морозовим, Геннадієм Дудченком, Тетяною Діденко.

Авторка вважала за необхідне проілюструвати свій твір картинами українського художника, автора багатьох історичних полотен Андрія Пархоменка, які дозволили більш колоритніше розкрити певні історичні моменти в житті села.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 277 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість