Головна » 2023 » Липень » 4 » На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
09:40

У номінації «Проза» на здобуття Обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Валентина Михайленко – письменниця, член НСПУ (селище Короп).  Висунута Чернігівською обласною організацією НСПУ за книгу «Скарб під знаком Риби» (2022).

Михайленко Валентина Микитівна народилася 13 липня 1953 року в селищі Короп на Чернігівщині. Закінчила бібліотечний факультет Київського державного інституту культури імені О. Корнійчука. Працювала в центральній районній бібліотеці в рідному селищі, директором організації «Коропське районне радіомовлення», кореспондентом газети «Коропщина». Організувала і тривалий час очолювала районний творчий клуб «Первоцвіти Коропщини» при Коропській центральній бібліотеці.

Член Національної спілки краєзнавців, Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України.

Лауреат і дипломант Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова», лауреат Міжнародного мультимистецького конкурсу «Молода КороНація». Лауреат Чернігівської обласної літературної премії ім. Л. Глібова та Коропської районної літературно-мистецької премії ім. В. Нікітіна.

Авторка 23 книг, в тому числі поетичних збірок «Душі моєї чисте джерело» (у співавторстві), «Острів надії», «Душа в листопаді», «Маленька дівчинка на острові Весни…», «Крик перелітного птаха»; збірок поезії та прози «Осінній стриптиз», «По спіралі часу»; збірок оповідань «І в радості, і в горі…», «Силуети»; повісті «В лабіринтах трикутника»; романів «На лезі радості», «Ніхто й ніколи», «Історія трамвайчика», «Солодкий смак гіркоти», «Любов і демони»; книг для дітей «Друзі» та «Смілий»; книг з історії рідного краю «Короп історичний», «Короп», «Дем’ян Многогрішний – гетьман Сіверський», «Короп – європейське містечко», «Коропщина в іменах» (бібліографічний довідник), «Підбитий журавель або Забутий талант».

«Скарб під знаком риби» – нова книга письменниці. Це повість для дітей, яка побачила світ у видавництві «Час Змін Інформ». Книга має доволі об'ємний текст – 168 сторінок, привабливий дизайн. Її приязно зустріла читацька аудиторія як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, редакторка видавництва «Час Змін Інформ» Тетяна Виговська зазначає, що повість стала хітом минулорічних продаж у Польщі.

І це не випадково. Адже давно в нашій дитячій літературі не з’являвся схожий твір, який поряд з динамічним пригодницьким сюжетом порушував би стільки важливих питань з життя підлітків, захоплював би своїм глибоким психологізмом і ніс би в собі стільки тепла, добра й любові.

Це досить проста історія: батьки головного героя, столичного мешканця Богдана, від’їжджають працювати за кордон, а його відвозять до діда й баби на хутір. Хлопець у відчаї: як же він буде без друзів, без футболу, без Інтернету?! Він і не відає, що зовсім скоро зустріне там справжніх друзів, і вони разом поринуть у світ неймовірних пригод; що їм доведеться подолати нелегкий, а часом і дуже небезпечний шлях, аби розгадати таємницю давнього монастирського скарбу; що на хуторі, виявляється, теж можна зустріти вбивцю, і знадобиться неабияка сміливість, аби наважитись його знешкодити. Ну, і як же в тринадцять років без першої закоханості? І без ревнощів? Адже утворюється трикутник: Богдан, Мишко і Юлька. І як порозумітися з бабою Томою, яка й досі вважає Богдана малим хлоп’ям?

А ще в книзі багато екскурсів у минуле: тут — і розкуркулення, і голодомор, і нищення більшовиками монастиря.

Події відбуваються на тлі прекрасної первозданної природи, що додає особливого колориту змальованим подіям.

Усе це настільки захоплює, що, за відгуками читачів, від повісті  неможливо відірватися.

Книга вчить любові до людей і до живої природи, нагадує про неперебутність загальнолюдських і родинних цінностей. А загалом — це захоплююче читання зі справжньою таємницею, за розгадкою якої з неослабною увагою слідкуватимуть юні читачі. Книга буде цікавою й корисною і для дорослих: батьків, дідусів і бабусь, вчителів і вихователів. Бо вона несе в собі добро і світло — саме те, що сьогодні усім нам необхідне.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 242 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість