Головна » 2023 » Липень » 10 » Мистецький місяцелік. До 105-річчя з дня народження Петра Сахра
Мистецький місяцелік. До 105-річчя з дня народження Петра Сахра
10:15

Неймовірні краєвиди та самобутні традиції Гуцульщини надзвичайно вразили  М.Коцюбинського під час його перебування в Карпатах, а згодом з під його пера вийшла геніальна повість «Тіні забутих предків». Ще за часів письменника вироби гуцульських майстрів прикрашали родинну оселю. А з початком діяльності музею його колекція поповнювалася як творами прикладного мистецтва, так і живописом та графікою західноукраїнських митців.

Особливе місце у фондовій колекції закладу займають твори Петра Юрійовича Сахра – талановитого українського художника, живописця, члена Спілки художників України. Сьогодні минає 105 років з дня його народження.

Народився П.Сахро 10 липня 1918 року у с. Рожневі Косівського району Івано-Франківської області у родині Юрія та Пелагеї Сахрів. Ще з дитинства проявляв неабиякий хист до малювання, а з 14 років самостійно, без залучення помічників, розмальовував інтер’єри церков та плекав мрії про здобуття професійної художньої освіти.

Після закінчення семирічної народної школи у рідному селі, у 1932 році вступає до Коломийської школи деревного промислу, де вивчає малюнок, різьбу та живопис. Петро Сахро проявляє себе як надзвичайно здібного учня, який пробує свої сили у різних жанрах живопису. Через складне матеріальне становище родини змушений поєднувати навчання і підробіток на різних роботах та давати уроки для учнів своєї ж школи.

1935 року П.Сахро переїжджає до Львова, де продовжує навчання у популярній серед талановитої галицької молоді українській Мистецькій школі Олекси Новаківського. По її завершенні з 1937 року продовжує здобувати мистецьку освіту вже у Школі промислу артистичного і декораційного у Львові на відділі живопису. Планує поїхати на навчання до Італії, проте початок Другої світової війни стає на перешкоді втіленню такого задуму.

Після закінчення третього курсу факультету живопису у 1940 році Петра Сахра призвано на військову службу, де він стає рядовим Мелітопольської військової авіашколи. Проте 1 серпня 1942 року Петра Юрійовича арештовують за звинуваченням у намірі перейти на бік ворога. 15 січня 1944 року особливою нарадою НКВС СРСР художника засуджено до 10 років позбавлення волі (реабілітовано 23 грудня 1996 р.).

З 1947 по 1951 р. мешкає у м.Самарканді (Узбекистан), працює художником. Потому 1951 р. повертається на Батьківщину, оселяється у м.Коломиї та працює при обласному Товаристві художників Івано-Франківська. 1970 року стає членом Спілки художників України. Бере участь у численних виставках в Україні та поза її межами.

Відійшов у вічність талановитий художник 26 липня 1987 року у м. Коломиї після тяжкої хвороби.

За життя Петро Сахро надзвичайно багато часу приділяв творчості, часом працюючи одночасно над кількома полотнами. Найбільше проявив себе у царині станкового живопису, створюючи надзвичайно виразні та колоритні портрети, пейзажі і жанрові сцени. Нині його роботи зберігаються у музейних та приватних збірках в різних куточках України.

У музеї М.Коцюбинського у Чернігові зберігається п’ять робіт П.Сахра, котрі поповнили колекцію закладу ще у далеких 1958 та 1962 роках. Сам художник також бував у Чернігові в садибі М.Коцюбинського, про що нагадує пам’ятна світлина, зроблена влітку 1976 року на подвір’ї музею.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 176 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість