Головна » 2023 » Липень » 12 » М.Жук – фотолітописець родини Коцюбинських
М.Жук – фотолітописець родини Коцюбинських
08:14

Близький друг родини Коцюбинських Михайло Іванович Жук, який 6 семестрів (1900-1904 рр.) здобував освіту в Краківській академії мистецтв, на 20 років став чернігівцем. Уперше зʼявився він у будинку Коцюбинських на Сіверянській вулиці разом з матірʼю Параскевою Микитівною. Енергійна балакуча жінка дещо контрастувала зі своїм сином. «Жук був тихим, ввічливим, простим і милим у поводженні», - згадувала через багато літ Ірина Михайлівна Коцюбинська.

«Молодий чоловік з кучерявим білявим волоссям. Високе чоло, мʼякий вираз обличчя. Скромний сірий костюм…» Це дитячі враження від першої зустрічі родини Коцюбинських з майбутнім постійним учасником «літературних понеділків», членом ради товариства «Просвіта», ілюстратором творів багатьох українських літераторів (як і своїх власних). Михайло Жук був чудовим портретистом, поетом, прозаїком, а також грав на скрипці. Захоплювався він і фотосправою. Знімки, зроблені талановитим аматором, могли конкурувати з професійними, адже вирізнялися гарною композицією і технікою виконання. Чимало памʼятних фото з родинних альбомів Коцюбинських і негативів на склі зроблених Жуком, досі мають непоганий фізичний стан.

Четверо дітей Михайла Коцюбинського відразу знайшли в особі Михайла Жука товариша по різних кумедних витівках. Вони любили гратися з Михайлом Івановичем, співали жартівливі пісеньки («Ой, летів жук, жук…) та ін. Майже щодня Жук бував у Коцюбинських, малював квіти з їхнього саду, фотографував українські типи з ярмарку, М.М.Коцюбинського в саду (одного у фесці), на веранді зі студентами, дітей у садку.

Світлина Михайла і віри Коцюбинських з дітьми у вітальні зроблена 1906 року. «Юрко розкрив рота і так був сфотографований», - згадувала його сестра Ірина.

У вітальні на тлі рояля зроблено поясний знімок родини письменника. На роялі лежать альбоми. З правого боку видно скляні двері в передпокій. Діти сидять на канапці. Зліва – Ірина і з зачесаним догори пишним русявим волоссям, яке підняте круглим гребенем, справа – Оксана з білим бантом у темному волоссі. Між дівчатами сидить Юрій, обійнявши їх. На дівчатах однакові темні сукні в смужку. Внизу сидить Роман, одягнений у суконний костюм, оздоблений сутажем. За диваном сидять Віра Устимівна в темній сукні і Михайло Михайлович у темному піджаку, світлій сорочці з краваткою в білу крапку.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 209 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість