Головна » 2023 » Січень » 25 » Листування М.Коцюбинського і М.Вороного
Листування М.Коцюбинського і М.Вороного
10:54

Микола Вороний та  Михайло Коцюбинський познайомилися і листувалися ще від 1896 р. Вороний тоді жив у Львові, навчався і працював у редакціях українських часописів та запрошував Коцюбинського до співпраці. Але у 1897 році Вороний став актором і помандрував з театром. Коцюбинський, певно, втратив зв’язки зі своїм приятелем і сумував з цього приводу. Публікований сьогодні лист в #епістолярнамозаїка свідчить про щиру приязнь між двома митцями, яка згодом переросла у родичання: коли М.Вороний одружився з Вірою Вербицькою і переїхав до Чернігова, М.Коцюбинський став хрещеним батьком їхнього первістка Марка.

25 січня 1899 р.

Шановний пане Миколо!

Врешті я знайшов Вас! Кілька місяців поривавсь я написати до Вас – та ніяк не міг спіймати Вашу адресу. Чув тільки від д. Паньківського, що Ви блукаєте десь по світах з трупою Тобілевичів – та, звісно, сього мало. Дуже мені хотілось би побачитися з Вами, ближче пізнати Вас (на превеликий жаль, ми так мало бачилися) – та не можу вирватися до Києва. У нас саме земські збори, й вони ж не пускають мене.

А може, Ви завітаєте – самі чи з трупою – до нас? Було б дуже добре.

Пишу до Вас прихапцем, в канцелярії, тому на сей раз не можу побалакати ширше. А проте – я дуже цікавлюся, як Вам ведеться на артистичному полі, чи вдовольняє Вас Ваша робота? Як там література? Коли б Ви схотіли поділитися зі мною своїми театральними і др. враженнями, я був би дуже вдячний Вам.

Чув я, що з Вами тепер д. Юрій Тобілевич. Перекажіть йому моє привітання.

Ваш Михайло Коцюбинський




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 246 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість