Головна » 2023 » Липень » 28 » До Дня хрещення Русі та Дня Української Державності
До Дня хрещення Русі та Дня Української Державності
08:06

28 липня в Україні відзначають свято Хрещення Київської Русі князем Володимиром Великим. Ця подія – одна із найважливіших для історії Київської Русі. Більшість істориків дотримується думки, що Русь прийняла хрещення 988 року.

До тридцяти років князь Володимир Святославович був язичником. Але, керуючи державою, він зрозумів, бо релігійне багатобожжя вичерпало себе. Тому Володимир прийняв християнство з Візантії, адже Візантія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Прийняття християнства на Русі сприяло розвитку країни і зміцненню її зв'язків із європейськими країнами.

Прочитавши «Повість временних літ», можна дізнатися, що напередодні хрещення князь Володимир організував «випробування вір». Він приймав у себе представників юдаїзму, ісламу та християнства. І саме християнська віра припала йому до душі найбільше.

Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах, як згадує літопис, княжі воєводи хрестили мечем і вогнем.

Також у день 28 липня в Україні відзначають ще одне свято – День Української Державності. Але звернемо увагу на те, що цьогоріч Верховна Рада України підтримала пропозицію Володимира Зеленського про зміну трьох святкових дат, серед яких і День Української Державності. Замість 28 липня його планують перенести на 15 липня. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Також за його словами цей закон підпишуть уже після 28 липня, тож нинішнього року свято відзначатимуть ще у цю дату. Про все це можна дізнатися на сайті suspilne.media.

Головне завдання Дня Української Державності – утвердити зв’язок сучасних українців із пращурами, які багато століть будували нашу державність. Саме цей день має закласти в голову кожного українця думку про те, що державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру не одна тисяча років.

Зважаючи на історичні факти, можна стверджувати, що український народ почав утверджуватися ще понад 2 тисячі років тому. А ось перші державні утворення на території сучасної України - Кіммерія, Скіфія, Боспорське царство, античні міста-держави існували ще до нашої ери. А ось почати вести родовід сучасної державності можна від IV до початку VII ст., коли зародився Антський племінний союз. Саме тоді й було засновано місто Київ. А нащадками антів і були русичі, які заснували Русь - середньовічну монархічну державу зі столицею у Києві.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 229 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість