Головна » 2023 » Січень » 1 » Чернігівська ялинка на далекому острові, сінематограф та орхідеї: як Михайло Коцюбинський зустрічав Новий рік на Капрі
Чернігівська ялинка на далекому острові, сінематограф та орхідеї: як Михайло Коцюбинський зустрічав Новий рік на Капрі
10:00

У перший день Нового року ми пропонуємо вашій увазі нову рубрику на сторінках музейних соцмереж та на сайті – «Святковий дайджест». Мабуть, ви помічали в календарі свят, що чи не кожного дня є, хоч і невеликий, але привід для свята. Чимало таких дат так чи інакше дотичні до родини Коцюбинських. Тож у цій рубриці ми й розповідатимемо про цікаві моменти із життя письменника, пов’язані з різними датами святкового календаря.

1 січня – Новий рік. Одне із найтепліших родинних свят. Його з величезним терпінням чекають діти, адже саме цього дня під святково прикрашеною ялинкою вони знайдуть подарунки. Дорослі теж очікують на свято, бо Новий рік – це завжди надія на те, що він принесе здійснення всіх бажань, мир та злагоду у кожну оселю. І це саме те, чого ми так сильно чекаємо цьогоріч.

Чи знаєте ви, що 1912 року Михайло Коцюбинський стрічав Новий рік на острові Капрі. Туди йому порадили поїхати лікарі, аби поправити здоров’я. Як письменник зустрів свято того року? Про це можна дізнатися із його епістолярної спадщини. Пропонуємо вашій увазі лист Михайла Коцюбинського до Віри Коцюбинської від 15 січня 1912 року з острова Капрі.

«Спасибі тобі, дорога Вірунечко, за добрі бажання на Новий рік. Дякую мамі, Ліді і діточкам. Мені так приємно було дістати Ваш лист якраз під Новий рік, та ще з ялинкою. Я повісив ялинку в столовій на лампі і запросив на свято усіх. Так і у нас була ялинка, правда, маленька, з одним золотим волоском, але чернігівська ялинка.

Стрічали ми Новий рік літературним читанням, а потому о 12-й годині, пили шипуче вино, поздоровляли один одного…

На Новий рік мої «почитателі» прислали мені цвітучий вазон орхідей з хорошим листом – і тепер той вазон стоїть у мене на столі. А ще мене витягли в сінематограф… Скільки пригадую, щороку на Новий рік мені доводиться бувати в сінематографі. Хоч мені і трохи не здоровиться, але я працюю, висиджую свої години за столом – вже чи там добре виходить. Сими днями  кінчаю друге оповідання і радикально міняю життя. Буду гуляти з самого рання аж до обіду. А це не через те, що хочу лінуватися, а для роботи. Мені хочеться написати щось про Капрі, природу, сонце, море, людей і трошки про себе…» (Лист взято зі збірки Я так поріднився з тобою / Упор. О.Єрмоленко та ін. – К.: Ярославів Вал, 2007. – 392 с).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 217 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість