Головна » 2022 » Грудень » 21 » 23 грудня запрошуємо на кураторську екскурсію виставкою «Український вояж М.Коцюбинського: подорожні історії в пейзажах»
23 грудня запрошуємо на кураторську екскурсію виставкою «Український вояж М.Коцюбинського: подорожні історії в пейзажах»
10:00

Чи знаєте ви, що Михайло Коцюбинський та Іван Франко були добрими товаришами? Перша їхня зустріч відбулася 1890 року. Неодноразово вони зустрічалися у Льовові та в Українських Афінах, як часом називали село Криворівня в Західній Україні.

Про дружбу між Михайлом Коцюбинським та Іваном Франком цікавий спогад залишила Ірина Коцюбинська. Вона писала: «…У Криворівні, де шумить Черемош, де тумани вкривають високі гори, зустрічалися вони з Іваном Франком не раз. В убогій закуреній хаті Миколи Потяка, що опалюється без димаря, по-темному сиділи вони під чорними образами, прибраними качанами кукурудзи – символом багатства і достатку, куштуючи бараболяк – пляцок з картоплі і кукурудзи, наламані шматки якого чемно подавав господар.

…Зустрічаючись біля писаного каменя, письменники люб’язно-жартома бесідували між собою:

  • Єк днюєте, годний пане? – вітався Коцюбинський.
  • Гаразд. Єк ви? – запитував Франко. – Що дієте?
  • Тручив-сми днинку єдну і другу, - посміхнувся Коцюбинський. – Тепер починає працювати, лиш боєв-сми, чи не спізнююся до вас?.. Я радий вам сказати, пане докторе, що ви сьогодні, як бачу, краще почуваєте себе.
  • Ліпше, - признався Франко…

Тихо точиться між ними бесіда. Слухають її ліси й пасовиська, слухає й Черемош, високі гори, зелені смереки, слухає гуцульський трудівник і з теплотою в серці згадує їх добру працю. [Коцюбинська І.М. Спогади і розповіді про Михайла Коцюбинського, Київ, «Дніпро», 1965, с. 57-70].

Хочете дізнатися ще багато цікавих випадків із життя Михайла Коцюбинського? Тоді запрошуємо вас на кураторську екскурсію виставкою «Український вояж М.Коцюбинського: подорожні історії в пейзажах». Вона відбудеться 23 грудня о 14 годині.

Вартість екскурсії – донат на ЗСУ.

Наблизимо перемогу разом!

Адреса музею: Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 192 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість