Головна » 2016 » Травень » 24 » Зустрінемось у музеї: від ніжної симфонії шедеврів дерев’яного різьблення до потужних гітарних згуків
Зустрінемось у музеї: від ніжної симфонії шедеврів дерев’яного різьблення до потужних гітарних згуків
21:42

17 травня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася низка заходів у межах циклу «Зустрінемось у музеї» приуроченого до Міжнародного дня музеїв. Відвідувачі з абсолютно різноплановими інтересами цього дня мали змогу знайти для себе цікаве заняття у музеї.

Розпочався калейдоскоп заходів з відкриття нової виставки у експозиційній залі музею. За короткий час залу своїм теплим світлом заповнили вироби з різьбленої деревини від ніжинських майстрів Сергія Святного, Олександра Панченка, Григорія Василенка та їх учнів – студентів Ніжинського училища культури і мистецтв ім. М.Заньковецької.

Роботи, представлені в експозиції вирізняються витонченістю та глибиною мистецького задуму. Різьблені ікони, панно, рамки для дзеркал і картин, предмети інтер’єру, іграшки, посуд – це лише дещиця з груп експонатів, представлених на виставці. Кожна річ поєднує в собі традиційні народні і сучасні техніки різьблення та обробки дерева. А вишиванки, які теж представлені на виставці, просто сяють кольорами, дивуючи око багатством орнаментів.

Авторів з відкриттям виставки прийшли привітати представники ніжинської міської влади, колеги-майстри, чернігівські музейники, рідні та друзі. А заступник директора музею Наталія Коцюбинська та куратор виставки завідувачка відділом музею Олена Сазонова відмітили, що така багата виставка є справжнім здобутком для музею та висловили сподівання на плідну співпрацю з майстрами у майбутньому.

Наостанок чернігівський гурт «Голос душі» виконав для майстрів та гостей виставки кілька своїх авторських пісень.

Щойно завершилося відкриття виставки, усі бажаючі мали змогу перебратися до зали літературної експозиції, де разом з автором проекту «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець» Наталією Коцюбинською вирушили у подорож до Гуцульщини.

П’ята зустріч у межах цього проекту «Колорит Гуцульщини і запах Карпат» була присвячена подорожам Михайла Коцюбинського у яскравий наповнений незвичайними для нас, сьогоднішніх, традиціями і звичаями гуцулів карпатський край, подорожам, які не пройшли марно, адже результатом однієї з них і стала незабутня повість «Тіні забутих предків».

Карпатські мелодії, цитати з листів і творів письменника, фрагменти з геніального фільму С.Параджанова і тематичні відеосюжети допомогли присутнім хоча б на короткий час сприйняти цей дивовижний гуцульський світ таким, яким його бачив М.Коцюбинський.

Але на цьому сюрпризи для гостей музею не закінчилися, адже вже поряд у сусідній залі на них чекало знайомство ще з одним твором М.Коцюбинського. Новела «Intermezzo» завжди привертала увагу прискіпливого читача своїм глибоким ліризмом та загадковістю. Цього разу новела постала перед глядачами у новому прочитанні – у вигляді однойменної пластичної вистави від естрадного театру «Шарж» (м. Київ) при НАКККіМ.

Творчий підхід до сценічного втілення твору, основа сюжетної лінії якого – це потік думок і переживань ліричного героя, оригінальне пластичне рішення та влучно підібрані музичні композиції просто таки занурили глядача у неймовірний художній світ новели, дали можливість відчути неповторну атмосферу твору.

Яскравим завершенням вечора у музеї М.Коцюбинського став концерт від чернігівського гурту «The cup of space». Емоційні, натхненні, пристрасні пісні від молодих, але уже знаних в місті і поза його межами виконавців, створили атмосферу справжнього свята і гарного настрою для поціновувачів якісної музики.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1011 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість