Головна » 2024 » Березень » 5 » За натхненням до Михайла Коцюбинського
За натхненням до Михайла Коцюбинського
17:23

Ще задовго до свого офіційного відкриття (перших відвідувачів прийняв 8 листопада 1935 р.) музей, як магніт притягував до себе людей. Відвідувачі, яких було чимало, часто висловлювали свої побажання якнайшвидшого його відкриття.

Серед інших поважних гостей - актори Чернігівського державного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, який на початку 1934 р.  отримав статус стаціонарного. Члени трупи театру неодноразово відвідували музей - про це свідчать відгуки у гостьовій книзі. Одне з них від 06.09.35 р. закінчується словами: «… і хай ім’я М.М. [Михайла Михайловича Коцюбинського] буде тим творчим стимулом до творення художніх образів, в яких ми актори так потребу відчуваємо.» Саме цей візит, ймовірно якраз у період прем’єри вистави «Фата Моргана» за одноіменним твором М. Коцюбинского, і був знятий на фото.

У той час головним режисером театру був Воловик Г. В.

У складі групи відвідувачів також були: Л. Р. Сабінін, П. Л.Бориков, К. Ф.Маринченко, М. Т.Васильєв

 Лев Сабінін(справжнє ім'я Теплинський Лев Олексійович) розпочинав свою діяльність актором у трупі Леоніда Аведикова. Створив власну трупу. За роки життя працював у різних українських театрах в Україні та РСФСР. Звання Заслужений артист УРСР Леву Родіоновичу присвоїли у 1941 році.

Ще один Заслужений артист УРСР (1947) Бориков Петро Лазарович працював спершу у російських, а згодом в українських трупах. У 1918 році організував власну трупу, яка стала основою театру «Металіст» у м. Запоріжжя.

Маринченко Кирило Федотович після закінчення реального училища працював актором в Українському театрі в Катеринославі, а згодом в різних гастролюючих театральних трупах УРСР. У Чернігівському українському драматичному театрі ім. Т. Шевченка працював з перервами з 1935 по 1948 роках.

Музичною частиною Чернігівського українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка з 1935 по 1948 (з перервами) завідував Васильєв Матвій Тимофійович. Працював М.Т. Васильєв у мандрівних театральних трупах М. Кропивницького, М. Садовського, М. Старицького та ін. Писав музику до багатьох вистав, зокрема: «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» І. Котляревського, «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка, «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці» М. Старицького та ін.

У 1947 році присвоєне звання Заслужений діяч мистецтв УРСР.

У підготовці використані матеріали Державного архіву Чернігівської області.

ДАЧО , Ф.-Р-2127.Оп1.Спр.2.Арк7зв.-8.

Зліва направо. Сидять: композитор Матвій Тимофійович Васильєв, Катерина Яківна Коцюбинська, Хома Михайлович Коцюбинський, Лев Родіонович Сабінін.

Стоять: Кирило Федотович Маринченко, ймовірно, Воловик Григорій Володимирович, Петро Лазарович Бориков, маленька Михайлина (Миля) на руках у помрежисера Левченка.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 65 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість