Головна » 2024 » Березень » 27 » Відновлення меж садиби М. Коцюбинського навесні 1936 року
Відновлення меж садиби М. Коцюбинського навесні 1936 року
10:53

Актом передачі від 16 грудня 1934 року, за постановою Чернігівського облвиконкому від 15 жовтня 1934 року, відділом комунального господарства Чернігівської міської ради заповіднику було передано в безтермінове та безкоштовне користування присадибна ділянка і садиба Коцюбинського. І коли Хома Михайлович взявся влаштовувати музей, то постало питання впорядкування території. Садиба Коцюбинського розташована на підвищенні. Зі сходу і півдня ділянка закінчується урвищем, де внизу присадибні ділянки жителів вулиці Холодний Яр упираються у схил. Увесь час існувала загроза зсуву грунту. Штахетник розташовувався на краю урвища і в будь який момент міг з’їхати до низу.

Відповідно вищезгаданого акту Хома Михайлович повинен був подати до комгоспу докладні плани домоволодіння. Він відшукав у міській раді план садиби виконаний колишньою земською управою.

На вимогу директора заповідника у квітні 1935 року техніками Чернігівського міського комунального господарства була досліджена присадибна ділянка. Відповідно старого плану садиба №3 по вулиці Коцюбинського була за площею більшою за нинішню.

У вересні того ж року працівниками земельного сектору, відповідно до постанови  Чернігівської міської ради від 10 вересня 1935 року, встановлені межі садиби Коцюбинського. Через те, що теперішні межі не співпадали з колишніми, недостатня площа була прирізана за рахунок суміжних садиб, на яких була встановлена стара межа заповідника.

Прирізка була виконана з п’яти садиб по вулиці Холодний Яр і однієї садиби по вулиці Коцюбинського. При встановленні меж заповідника дані зйомки міської управи були переведені в метри квадратні і накладені на новий план з позначеними межами.

Навесні 1936 року провели закладку огородження на відновлення кордонів садиби до існуючих у 1898 році, під час купівлі садиби. Щоб уникнути обсипання гори, було зроблено п’ять терас; для укріплення грунту, насаджені відповідні дерева, а паркан садка відсунений зі східного та південного боку.

 У Державному архіві Чернігівської області, зберігається план садиби Михайла Коцюбинського виконаний землеміром 15 вересня 1935 року. На плані чорним чорнилом нанесені існуючі межі, а червоним – межі встановлені колишньою міською управою часів Михайла Михайловича.

Інвентарна справа на садибу музею М.М.Коцюбинського,1934-1935р.р. (Державний архів Чернігівської області,Ф.Р.-2127.Оп.1. Спр.1. Арк.1-2,27-29).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 44 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість