Головна » 2010 » Березень » 9 » Відкриття виставки заслуженого діяча народної творчості України Тетяни Баженової
Відкриття виставки заслуженого діяча народної творчості України Тетяни Баженової
15:58
11 березня (четвер) о 15-00 в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться відкриття виставки знаної майстрині, Заслуженого діяча народної творчості України Тетяни Баженової під назвою «Чарівні клаптики». Виставка триватиме до 6 квітня ц.р.
БАЖЕНОВА Тетяна Олексіївна - народилася 03.06.1936 р. у Санкт-Петербурзі, зазнала важких випробувань під час блокади та евакуації.
Рукоділлям займається з дитинства. Спочатку було вишивання гладдю та хрестиком, а протягом останніх 15 років працює переважно в техніці «клаптикового» мистецтва, що є одним з традиційних видів народної творчості, у якого давня історія та глибоке коріння.
Шиття із «клаптиків», по своїй суті, дуже близьке до стародавнього мистецтва мозаїки, яке має назву «печворк»: шматочки тканини правильної геометричної форми (квадрати, прямокутники, ромби) зшивають між собою в певній послідовності, відповідно до схеми узору, і таким чином створюється велике полотно.
Батьківщиною клаптевого шиття вважається Англія, де цей вид рукоділля з'явився у ХVII столітті. Коли ціни на ситець в Англії різко піднялися, хазяйки перестали викидати обрізані тканини, почали зшивати їх разом і робити з них ковдри, іграшки, а також прикрашати клаптями предмети одягу. Так і з'явився цей унікальний вигляд шиття - «печворк», назва якого походить від англійського patch – клапоть і work – робота.

Правда, так або інакше, але техніка печворк була присутня у всіх народів світу, а основна відмінність полягала в узорах, які традиційно використовувалися в кожній країні. До речі, буваючи в селі у бабусі, багато хто звертав увагу на красиві і яскраві клаптеві ковдри і покривала. Ось саме вони і виконуються за допомогою техніки печворк, яка в Росії отримала свій розвиток в середині ХIХ століття...

В Америці ж таку техніку називають «quilt». Що ж це іноземне слівце «quilt» означає? Дослівне переведення – «стьобана ковдра». Колись ймовірно так воно і було, але сьогодні цим словом можна назвати ковдри, панно, диванні подушечки, килимки, серветки, кухонні прихватки, чохли на табурети і стільці, покривала на дивани і ліжка, одяг, аксесуари, шкатулки і навіть посуд. Цей ряд перерахувань можна продовжувати, і все одно що-небудь буде упущено.

Речі, які створюються за допомогою техніки печворк, виконуються двома способами. По-перше, виріб можна зшити з великої кількості клаптів, створюючих який-небудь орнамент або узор. По-друге, на основу з однотонної тканини нашивається аплікація, елементи якої викроюються з окремих різноколірних латочок. Саме в такій техніці і працює Тетяна Олексіївна, яка захопилась аплікацією з тканин та зробила першу «картину» як подарунок доньці, потім була друга, третя «картина» - задумів вистачило… З яскравих клаптиків тканини з’являлись цікаві подушечки, серветки, ковдри, іграшки, домашній та дитячий одяг. Одночасно її захопленням різноманітні поробки та макраме, що часто поєднувала з «клаптиковими» виробами.

На сьогодні майстриня має більш 100 робіт, брала участь у виставках на Чернігівщині та в Україні. Знають роботи Тетяни Олексіївни в дитячих садках і в інших закладах. Брала участь у Всесоюзних, обласних, міських виставках та святах.
Ця незвичайна жінка випромінює світло і тепло, доброзичливість; завжди у неї знаходиться хвилина для творчої думки, знахідки; її світ надзвичайний, неповторний, яскравий і довірливий, створений її вірними і вмілими помічниками – клаптиками.

Підготував І.Коцюбинський
за інф. gorod.cn.ua



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1912 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість