Головна » 2011 » Травень » 16 » Відкрились дві виставки літератури, пов’язані з ім’ям великого Кобзаря
Відкрились дві виставки літератури, пов’язані з ім’ям великого Кобзаря
20:31
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї заповіднику М.Коцюбинського відкрилося дві виставки літератури, пов’язані з ім’ям великого Кобзаря.
Перша з них - це «Т.Г.Шевченко і родина Кулішів» (до 150-річчя з часу перепоховання Т.Г.Шевченка).
22 травня 1861 року Чернігівщина востаннє проводжала Т.Г.Шевченка на вічний спочин до міста Канева. За старим звичаєм, як ховали раніше запорожців, труна його була покрита червоною китайкою, виготовленою його щирою шанувальницею, дружиною Пантелеймона Куліша Ганною Барвінок. Древнім чернігівським краєм, який так любив і відвідував Тарас Григорович не один раз повільно рухалась похоронна процесія, зупинялась майже в кожному населеному пункті – Батурині, Дочі Шаповалівці, Борзні, Оленівці. В Оленівці відбувалася багатолюдна панахида, обід для всіх супроводжуючих, влаштований родиною Білозерських. Зберігся до нашого часу малюнок організатора перепоховання художника Григорія Честаківського «Домовина Т.Г.Шевченка в Оленівці». Особливо урочиста зустріч домовини Т.Г.Шевченка відбулася в Ніжині – «назустріч вийшли цехові із значками, ліцеїсти та гімназисти». Найкращий і найцікавіший скарб доля дала Т.Г.Шевченку лише після смерті – невмирущу славу і пам’ять нових поколінь українського народу.

Ще одна виставка присвячена вшануванню Т.Г.Шевченка вже у наші дні. Вона має назву: «Уродженці Чернігівщини – лауреати Національної премії ім. Т.Г.Шевченка»
Державну премію УРСР ім. Т.Г.Шевченка було засновано 20 травня 1961 року. Присуджується щорічно 9 березня – до дня народження Великого Кобзаря. В цьому році сповнюється 50 років з часу заснування премії.

За ці роки лауреатами премії ім. Т.Шевченка стали 19 осіб – уродженців Чернігівщини, або тісно пов’язаних з нашим краєм в галузі літератури, образотворчого мистецтва та музики.
Першим лауреатом Шевченківської премії став Павло Тичина – 1962 року – за «Вибрані твори». Премію одержали відомі письменники Юрій Збанацький, Юрій Мушкетик, Євген Гуцало, Леонід Большаков, Володимир Дрозд, Лідія Коваленко, літературознавці і критики Віра Агеєва, Дмитро Наливайко, знаменитий перекладач Григорій Кочур.
Відзначено премією і талановитих художників Олекасндра Лопухова, Василя Лопату, Галину Кальченко, Анатолія Гайдамаку, Олександра Івахненка.

Композитори і музиканти теж уславили рідний край, премію одержали Григорій Верьовка, Левко Ревуцький, Василь Нечепа (2006 року).
Ми гордимося останнім Лауреатом премії ім. Т.Шевченка серед чернігівців 2010 року – чудовим поетом, багаторічним редактором обласної газети «Гарт» і нашим добрим другом Дмитром Івановим, який одержав премію за книгу поезій «Село в терновому вінку».
Варто звернути увагу на групу митців, відзначених високою державною нагородою, які не є уродженцями нашого краю, але мають до нас прямий стосунок. Вони створили чудовий фільм «Тіні забутих предків» за однойменним твором Михайла Коцюбинського. Це: Сергій Параджанов (режисер), Юрій Іллєнко (оператор), Георгій Якутович (художник), Лариса Кадочникова і Іван Миколайчук (актори, виконавці головних ролей).

Виставки експонуватимуться до середини червня ц.р.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1679 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість