Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Відбулося вшанування талановитого українського поета, учасника «літературних субот» на садибі Коцюбинських - Аракдія КАЗКИ
Відбулося вшанування талановитого українського поета, учасника «літературних субот» на садибі Коцюбинських - Аракдія КАЗКИ
15:40
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулося вшанування талановитого українського поета, учасника «літературних субот» на садибі Коцюбинських - Аракдія КАЗКИ з нагоди 120-річчя від дня його народження.
У заході, що був підготовлений і проведений спільними зусиллями наукових співробітників музею та вчителів української мови й літератури Чернігівського району, взяли участь: вчений секретар музею-заповідника М.Коцюбинського Ольга ЄРМОЛЕНКО, провідний спеціаліст Чернігівського райвідділу освіти Валентина БОГДАН, вчитель української мови й літератури ЗОШ смт. Седнева Ніна ТЕРЕЩЕНКО, а також внучатий племінник Акрадія Казки – Михайло БАЙДАКОВ.

Було розгорнуто виставку літератури, що присвячена творчості А.Казки.
Складну й трагічну долю талановитого поета - сучасника й учня Михайла Коцюбинського Аркадія Казки вдало відображено у виступах Ніни Терещенко й Михайла Байдакова. Було зроблено аналіз його творчої й перекладацької діяльності. На жаль, як і багато талановитих митців «розстріляного відродження» 20-30-х років минулого століття, він був знищений сталінською каральною машиною: у 1929 р. його було заарештовано й ув’язнено у справі неіснуючого т.зв. «Союзу Визволення України» (СВУ). Там, не витримавши психологічного тиску, поет покінчив із собою. Така офіційна версія.
Як би там не було, Аркадій Казка був одним з найталановитіших поетів свого часу. Свідченням цього є видана нещодавно у видавництві «Смолоскип» (м.Київ) книга Олександра ШУГАЯ «Крапля сонця у морі блакиту. Аркадій Казка. Вибрані твори».

Підготував Ігор Коцюбинський





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1341 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість