Головна » 2013 » Березень » 6 » Відбулося урочисте нагородження лауреатів цьогорічної премії імені Леоніда Івановича ГЛІБОВА
Відбулося урочисте нагородження лауреатів цьогорічної премії імені Леоніда Івановича ГЛІБОВА
16:27
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського урочисто нагородили лауреатів цьогорічної премії імені видатного українського письменника-байкаря, педагога та громадського діяча Леоніда Івановича ГЛІБОВА.
Вели це прекрасне свято - головний редактор журналу «Літературний Чернігів», очільник Літературної спілки «Чернігів», голова журі Михась Ткач та заст. директора музею-заповідника М.Коцюбинського з наукової роботи Наталія Коцюбинська.

На церемонію нагородження завітала практично вся чернігівська літературна й мистецька еліта. Говорили гарно й зворушливо. І атмосфера в залі була щирою, невимушеною. Власне, йшлося не лише про класика української літератури, який тривалий час мешкав і працював на Придесенні (автора знаменитих байок, творів для дітей та пісні «Стоїть гора високая», в якій поет прославив краєвиди Седнева та річечку Снов); не тільки про заслуги нинішніх лауреатів (цілком справедливі). Звучали пропозиції щодо нового, достойного пам’ятника Леоніду Глібова, створення в Чернігові його музею, ґрунтовного й ошатного видання спадщини Леоніда Івановича.

Першим почесний диплом лауреата з рук Михася Ткача отримав директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, правнук класика – Ігор Коцюбинський (якого відзначено за упорядкування книг зі спадщини Михайла Коцюбинського та його нащадків, надрукованих в останні роки). Ігор Юлійович скромно зауважив, що це – заслуга всього колективу музею. Попереду – немало цікавих планів. Зокрема, підготовлено до друку двотомник поезії та прози письменників Чернігівщини – лауреатів премії імені М. Коцюбинського. Вітаючи сина, педагог Антоніна Іллівна Коцюбинська сказала, що зараз ним би щиро пишався батько – Юлій Романович Коцюбинський, колишній директор музею. Адже й нині музей М. Коцюбинського відомий далеко за межами Придесення та України, як оаза високої духовності, культури та справжнього патріотизму.

Немало добрих слів і буквально овації прозвучали на адресу відомого письменника з Луцька, Шевченківського лауреата Василя Слапчука, нагородженого за роман «Дикі квіти». Після тяжкого поранення в Афганістані кожен прожитий день для нього – це подвиг. Однак Василь Дмитрович мужньо долає всі життєві негаразди й створює надзвичайно талановиті і людяні книжки. А ще – він постійний учасник багатьох літературно-мистецьких проектів, започаткованих у Чернігові. Нагороду для свого духовного побратима Василя Слапчука, як керівник громадської організації «Чернігівський інтелектуальний центр» (членом правління якої є й знаний літератор із Волині), одержав письменник і журналіст Сергій Дзюба (до речі, минулорічний лауреат премії імені Леоніда Глібова).

Також голова журі Михась Ткач нагородив чернігівського письменника і журналіста «Українських новин» Владислава Савенка (за поетичну збірку «Заповіді любові» та громадську діяльність), письменника, доцента Чернігівського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка Василя Буденного (за твори для дітей «Рано-вранці на зорі» та «Вундеркінди з нашого під’їзду»). Серед цьогорічних лауреатів – і Чернігівський академічний Народний хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та його художній керівник і головний диригент, Заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур, відзначені за збереження музичної спадщини, традицій українського народу, популяризацію та високохудожнє виконання народних пісень і танців.

Як завжди, чудово виступив голова обласної організації Національної спілки письменників України, головний редактор газети «Гарт», відомий письменник, Шевченківський лауреат Дмитро Іванов. А завершилося свято концертом у виконанні артистів Чернігівського академічного Народного хору.











Сергій КВІТНИЦЬКИЙ
Фото: Маріанни ХАРДІ



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1575 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/5 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість