Головна » 2009 » Вересень » 22 » Відбулися урочистості з нагоди 145-ої річниці від дня народження Михайла Коцюбинського та 75-ої річниці з часу заснування музею
Відбулися урочистості з нагоди 145-ої річниці від дня народження Михайла Коцюбинського та 75-ої річниці з часу заснування музею
12:26
16-18 вересня 2009 року в Чернігові відбулися урочистості з нагоди 145-ої річниці від дня народження Михайла Коцюбинського та 75-ої річниці з часу заснування музею на його садибі.

Всеукраїнська науково-практична конференція «Феномен М.Коцюбинського у художніх вимірах українства» зібрала шанувальників і дослідників творчості М.Коцюбинського з різних куточків України: Київ, Ніжин, Вінниця, Запоріжжя, Чернігів. Привітав учасників конференції начальник управління культури та туризму ОДА Сергій МОЙСІЄНКО.

У гострих дискусіях і суперечках відбувався обмін думками, піднімались проблеми, які потрібно ще досліджувати. За життя М.Коцюбинського гостей в його домі завжди вітали музикою. Отож, на завершення конференції, за традицією, відбулась музична вітальня, яку підготували артисти облдрамтеатру Е.БРАГИДА, А.ЛУКАШОВ, В.ЗАЄЦЬ та студенти музичного училища ім. Л.Ревуцького.

В день народження письменника, 17 вересня, колектив музею приймав вітання з 75ти річним ювілеєм. На адресу господарів пролунало чимало теплих слів подяки за гостинність, багатолітню співпрацю, побажання творчих здобутків у такій потрібній роботі. Грамоти та подяки від облдержадміністрації, обласної ради та управління культури та туризму ОДА вручив працівникам музею заст. начальника управління культури і туризму Леонід СМОЛЯК.

Квіти пошани лягли на могилу М.Коцюбинського від губернатора, представників обласної державної адміністрації, обласної та міської рад, громадськості, педагогів, письменників. Про велич М.Коцюбинського, його внесок в українську і світову культуру на урочистому мітингу говорили голова ОДА Володимир ХОМЕНКО, заступник Чернігівського міського голови Оксана ТУНІК-ФРИЗ, письменниця Ганна АРСЕНИЧ-БАРАН, лауреат цьогорічної премії ім. М.Коцюбинського Леонід ГОРЛАЧ.

Прекрасним завершенням свята став урочистий вечір в Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Шевченка. Лауреатів премії ім. М.Коцюбинського за 2009 рік зала вітала бурхливими оплесками. Ними стали: поет Леонід Горлач (Коваленко), прозаїк Микола Клочко, історик Тамара Демченко, різьбяр Андрій Каменецький, академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» обласного філармонійного центру.

Грамоти та дипломи лауреатам вручив керівник апарату, заступник голови облдержадміністрації Володимир ПРИХОДЬКО.

Літературно-мистецька композиція за творами М.Коцюбинського у виконанні акторів чернігівських театрів та ансамблю «Сіверські клейноди» (режисер – актор Чернігівського Молодіжного театру, засл. артист України Володимир БАНЮК) подарувала глядачам незабутні хвилини радості, втіхи від зустрічі з неповторною майстерністю великого письменника.

Підготувала Н.Коцюбинська
фото: Олександр Майшев



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1776 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість