Головна » 2012 » Лютий » 23 » Відбулася презентація книжки Григорія ДОНЦЯ «Павло Тичина – лицар рідної мови»
Відбулася презентація книжки Григорія ДОНЦЯ «Павло Тичина – лицар рідної мови»
01:06
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася презентація книжки головного хранителя фондів Київського музею-квартири Павла Тичини Григорія ДОНЦЯ «Павло Тичина – лицар рідної мови».
Цей захід було приурочено до Дня рідної мови, що традиційно відзначається 21 лютого. Виступаючі – директор музею Ігор Коцюбинський, письменники Сергій Дзюба та Олексій Брик, письменниця, педагог Ганна Арсенич-Баран, внучатий племінник поета Аркадія Казки – Михайло Байдаков, а також педагог Інеса Вачнадзе говорили про те, що Павло Тичина відомий у світі передусім своєю талановитою ліричною поезією (збірка «Сонячні кларнети»), що поколінням радянських школярів десятиліттями насаджувалися лише ті вірші Тичини, що славили радянський устрій, далеко не найталановитіші.

П.Г.Тичина перебуваючи на високих посадах, зокрема Наркома освіти УРСР, як міг боронив українську мову, намагався захистити її в умовах тотальної русифікації. Про це розповів у своєму виступі Григорій Донець, наголошуючи, що Тичина не цурався вивчення мов інших народів, зокрема знав близько 20 іноземних мов. До того ж Павло Григорович намагався повертати у лоно рідної мови зросійщених українців. Так він відмовив писати вірші російською того ж Аркадія Казку, з яким у юності відвідував «літературні суботи» у Михайла Коцюбинського.

Григорій Григорович подарував ліцеїстам з педагогічного Ліцею для обдарованої молоді набір книжок, що видав останніми роками музей-квартира П.Тичини у Києві.

Підготував І.Коцюбинський









$IMAGE6$

$IMAGE7$

$IMAGE8$

$IMAGE9$

$IMAGE10$




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1970 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість