Головна » 2013 » Жовтень » 2 » Відбулася літературно-мистецька вітальня з нагоди 150-річчя від дня народження Віри Устимівни Коцюбинської
Відбулася літературно-мистецька вітальня з нагоди 150-річчя від дня народження Віри Устимівни Коцюбинської
00:35
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася літературно-мистецька вітальня з нагоди 150-річчя від дня народження Віри Устимівни Коцюбинської.
Під час заходу було висвітлено життєвий шлях та громадську діяльність ювілярки.
Віра була вірною соратницею та порадницею свого чоловіка - класика української літератури, і як казав Коцюбинський «єдиним його критиком, на смак якого він покладався». Дуже страждав М.Коцюбинський від розлук з дружиною.

Перебуваючи 1897 р. у Житомирі, він писав Вірі: «Серденяточко! Ти питаєш, чи не одвик я од тебе? Коли я прочитав те питання, то мало не розплакався. Не соромлюся навіть признатися в цьому. Я терпів, терплю й досі – розлуку, але скільки це коштує мені, як це мені трудно обходиться, не писав тобі, щоб тебе не тривожити…»

В.Коцюбинська разом з чоловіком брала участь у роботі громадської бібліотеки, музично-драматичного товариства, комісії з народної освіти, допомагала організувати «Просвіту» й активно працювала в ній.

Зав. відділом музею-заповідника М.Коцюбинського Тетяна Проніна розповіла про родовід Гортинських, з якого походила Віра Устимівна Коцюбинська (Дейша).

Музичний супровід заходу здійснили - викладач Чернігівської школи мистецтв Олег Бадалов та його юна учениця Олена Журба. Уривки з листів Михайла Коцюбинського до дружини прочитав Заслужений артист України, лауреат премії ім. М.Коцюбинського, артист обласного Молодіжного театру Володимир Банюк.

Провела захід заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська.








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1267 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/6 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість