Головна » 2024 » Березень » 15 » В музеї Коцюбинського презентували книгу про Микиту Шаповала
В музеї Коцюбинського презентували книгу про Микиту Шаповала
12:28

14 березня в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулася презентація першого в Україні видання книги про політичного, державного та громадського діяча, публіциста і письменника Микиту Шаповала «Схема життєпису. Біографія. Листи». Упорядниця матеріалів – Анжела Савченко.

Створенню книги передувала копітка і тривала робота з архівними матеріалами. Результатом стало солідне друковане видання з фотографіями, копіями листів, чорно-білими та кольоровими ілюстраціями.

Дослідниця Анжела Савченко дуже легко налаштувала кожного гостя музею на позитивне сприйняття інформації.

З надзвичайною теплотою вона розповідала про родину Микити Шаповала. Він уродженець Донеччини, саме того шахтарського краю, де споконвіків проживали українці. В родині майбутнього громадського діяча, соціолога було багато дітей, він сам був третьою дитиною. Батьки Микити Шаповала не мали достатньо грошей, аби поставити всіх дітей на ноги. А як виявилося, Микита був справжнім вундеркіндом. І саме завдяки великому прагненню до навчання, особливим здібностям юнакові вже у 16 років вдалося влаштуватися на добре оплачувану роботу. Саме це дозволило вивчитися і його братам.

На життєвому шляху Микити Шаповала було багато чого: ув’язнення, створення освітніх осередків, робота в лісовому господарстві, написання наукових досліджень із соціології, допомога в еміграції багатьом українцям. Неможливо не згадати і про те, як Шаповал був міністром зв’язку УНР… І про все це можна дізнатися з книги через призму його сім’ї. Бо що таке людина? Це не лише її робота, це і її родина, зв’язок з батьками, братами, сестрами, дітьми. Зв’язок поколінь – надважливий у житті кожної людини, яку б посаду вона не обіймала, яких би висот не досягала у житті.

Щиро дякуємо пані Анжелі Савченко за ґрунтовну розповідь про надважливу для української культури, політики, науки людину – Микиту Шаповала. Шкода, що його ім’я нині відоме небагатьом. Але тепер, коли вийшла друком книга про Микиту Шаповала «Схема життєпису. Біографія. Листи» більше людей зможуть дізнатися про цю визначну для України особистість, коріння якої було закладено на українській Донеччині, там, де видобувають сіль і розмовляють солов’їною, де дотримуються українських звичаїв та ідентифікують себе як українців. Багато міфів розвінчує книга про історичне минуле Донеччини та Луганщини.

Наприкінці зустрічі пані Анжела Савченко люб’язно подарувала музеєві кілька номерів репринтного періодичного видання «Шлях» за 1918 та 1919 роки. Щиро дякуємо за подарунок! Він займе почесне місце серед рідкісних видань нашої колекції.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 59 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість