Головна » 2011 » Травень » 18 » У саду Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського відбулося висадження агав та інших субтропічних рослин
У саду Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського відбулося висадження агав та інших субтропічних рослин
13:40
Щороку працівники музею на початку травня пересаджують ці прекрасні теплолюбові рослини з теплиць у відкритий ґрунт на клумби, де вони до початку жовтня радують відвідувачів музею своєю особливою красою.
Коли Хома Коцюбинський, молодший брат письменника у середині 30-х рр.. минулого століття став директором нашого музею, він меморіалізував сад Коцюбинських, додавши до великої кількості рослин ще й екзотичну агаву, яку письменник вперше побачив на острові Капрі в Італії.
Ось як яскраво М.Коцюбинський описав агаву в одному з останніх своїх творів «На острові»:
«Завжди хвилююсь, коли бачу агаву: сіру корону твердого листу,
зубатого по краях і гострого на вершечку, як затесаний кіл. Розсілася по терасах і коронує скриту силу землі.
Або її цвіт – високий, до щогли подібний зелений стовбур з вінцем смерті на чолі.
Бо така таємниця агави: вона цвіте, щоб умерти, і умирає, щоб цвісти.»

А це інформація про цю рослину з Вікіпедії:
Агава (Agave) — рід сукулентних рослин родини агавових (Agavaceae). Свою назву вона отримала на честь Агави — дочки одного із стародавніх міфічних царів і в перекладі з грецької означає шляхетна, чудова. Укорочене стебло при основі має розетку довгастих, часто м'ясистих і колючих листків. Високий квітконіс (у деяких видів до 12 м) несе суцвіття з великою кількістю (до 17 тис.) квіток. Цвіте на 6-му-17-му році життя, і після достигання насіння відмирає. Відомо близько 300 видів, поширених тільки в Америці від штатів Юта і Невада у США до Вест-Індії та північній частині Південної Америки, де рослини ростуть як на березі, в межах досяжності бризок прибою, так і в гірських районах, на висоті до 3000 метрів над рівнем моря. В Європу агави завезені після відкриття Америки.

На Кримському та Кавказькому узбережжях Чорного моря як декоративна рослина вирощується агава американська (Agave americana). З листя деяких видів агави добувають грубе волокно; з цукристого соку, зібраного перед початком цвітіння, готують алкогольні напої «пульке», «мескаль» та текілу. Культивується в тропічних і субтропічних країнах. Багато видів агави розводять як оранжерейні та кімнатні рослини.
Отже приходьте, милуйтеся садом Коцюбинських, який яскраво буяє до пізньої осені.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1506 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість