Головна » 2015 » Липень » 9 » У пошуках «інтермецо»: листи з Кононівки
У пошуках «інтермецо»: листи з Кононівки
20:58

Непомітно спливали дні відпочинку Михайла Михайловича у Кононівці, і наближався час повернення додому. Самота і краса довколишньої природи справили свій позитивний вплив на здоров’я і настрій митця. Пропонуємо до вашої уваги останній з кононівських листів М. Коцюбинського до дружини.

 

 

1908, 9 липня, село Кононівка.

26. VІ 908, Кононівка.

 

Дорога Вірунечко, ти, певне, дістала разом 2 моїх листи, бо так сталося, що один з них (перший) довелось кинути не на нашій станції, а в Яготині, куди ми їздили з Чикаленком.

 

Як же там Ви – чи здорові всі, чи ти вже вільна од клопотів, чи добре удалась гулянка? (Афішу дістав, спасибі, дуже добре складено).

 

А я оце трохи застудився – така погана тут, холодна і вогка погода. Трохи кашляв і стогнав, але, незважаючи на те, по цілих днях гуляв у полі. Вчора приїхав Степаненко (кланяється тобі). Ледве лазить. Він дуже задоволений з мене, каже, що я поправився. Трохи страшно мені було, що я застудився: думав, от-от схудну і приїду додому знову такий, як виїхав. Аж нічого, почуваю себе сьогодні добре, цілий ранок сидів на човні у болоті, серед комишів, робив студію. Взагалі мені тепер жалко кожної хвилини, проведеної в хаті. Не знаю, як знов буду звикати вдома, на службі. Дуже тяжко буде. Я задоволений з своїх канікул. Їм багато (навчився). Шлунок добрий, голова боліла тільки учора, всього 1 раз, та й те через застуду. Вдома почну купатись, а ти повинна годувати мене добре, то, може, підправлюся за літо і якось перезимую.

 

Що нового у нас, чи є що з пошти? Вчора дістав твою одкритку, не знаю, чи дістану сьогодні листа. А хотілось би. Я тобі дуже вдячний, що ти не забуваєш мене і часто пишеш, бо я таки скучаю за Вами, а особливо за тобою, Вірунечко. Та скоро вже побачимося. В Кононівці пробуду ще день-два, поїду до Леонтовича і так 1-го або, скоріше, 2-го буду вдома. Так швидко минулись канікули, що й не встиг отямитись. Хоч не мав ніяких особливих приємностей, зате близько був до природи. А безлюддя заспокоїло мої нерви.

 

Чоловік зараз їде на пошту, через те швидко мушу дописувати лист. Чи буде що сьогодні од тебе?

 

Бувай же здорова. Я ще напишу тобі.

 

Цілую тебе і всіх наших. Твій Муся.

********************************************************************************************************

Примітки.

... дуже добре складено... – Йдеться про афішу постановки опери М. Лисенка “Коза-дереза”.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1224 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість