Головна » 2021 » Лютий » 16 » У музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відкрилася виставка «Кам’яна сюїта Флоріана Коцюбинського»
У музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відкрилася виставка «Кам’яна сюїта Флоріана Коцюбинського»
17:13

16 лютого в музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського відбулося відкриття виставки робіт відомого скульптора, заслуженого діяча мистецтв, онука Михайла Коцюбинського Флоріана Коцюбинського, яка присвячена 100-річчю від дня його народження. Експонати для виставки узяті з фондової колекції музею.

Митець уміє помічати матеріал для роботи там, де інші бачать лише непотріб. Флоріан Коцюбинський використовував невеличкі уламки природного каменю, вапняку, черепашнику, пісковику, алебастру і простої цегли. Він носив у кишені маленький ніж і, помітивши підходящий камінчик, брав його до рук та починав творити, відсікаючи зайве. У невеличких за розміром скульптурках, всього 6-10 сантиметрів, чітко проглядаються виразні психологічні риси. Скульптор обережно торкався різцем матеріалу – більша частина його залишалася незайманою. Так з’явилася колекція «Кам’яна сюїта», що нараховує кілька десятків кам’яних мініатюр.

Серед найвизначніших робіт Флоріана Коцюбинського – бюст Михайла Коцюбинського (на могилі), скульптурна композиція «Мир» у Києві, скульптурний портрет Михайла Коцюбинського в саду музею-заповідника, «Нескорений» на території музею, скульптурний портрет Тараса Шевченка «Думи молодії» в Києві (за цю роботу Флоріан Коцюбинський був удостоєний почесного звання Заслуженого діяча мистецтв), Монумент Слави «Савур-Могила» на Донбасі та ін. На виставці можна побачити багато мініатюр, макетів та фотографій його робіт.

Неодноразово скульптор брався і за перо: написав лібрето балету «Тіні забутих предків», брав участь у створенні лібрето опери за мотивами «Фата Моргана».

Під час відкриття виставки вступне слово взяв директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М.Коцюбинського Ігор Коцюбинський. Він розповів чимало біографічних фактів із життя Флоріана Коцюбинського. Доповнила його заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська. Чимало цікавого вона розповіла і про історію створення різних експонатів – фаянсової скульптури «Делегат із Африки», колекції мініатюр «Кам’яна сюїта» та ін. Також у день відкриття виставки до музею завітав радник голови обласної ради Дмитро Никоненко. Він щиро привітав усіх присутніх із відкриттям виставки після майже 4-місячної перерви через коронавірусну пандемію.

Виставка «Кам’яна сюїта Флоріана Коцюбинського» триватиме в музеї-заповіднику протягом місяця.

Запрошуємо!

Вартість квитків:

  • дитячий – 10 гривень;
  • студентський – 15 гривень;
  • дорослий – 20 гривень.

Адреса музею: Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.

Тел. для довідок:  (0462) 677-481, 678-741, (093) 002 42 96.

Збираючись до музею, не забудьте взяти із собою захисну маску!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 569 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість