Головна » 2016 » Березень » 11 » У музеї-заповіднику М.Коцюбинського вшанували Великого Кобзаря
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського вшанували Великого Кобзаря
15:44

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського тривають заходи з ушанування Т.Г.Шевченка, річниці з дня народження та дня смерті якого вся Україна відзначає на початку березня.

Напередодні дня народження видатного поета, письменника, художника, академіка Імператорської академії наук Т.Шевченка у музеї відкрилася виставка, присвячена творчості Великого Кобзаря, його невмирущому, пророчому і завжди актуальному слову. В експозиції представлені видання різних років, у яких вміщена і творчість поета, і цікаві факти про Т.Шевченка.

10 березня до затишної зали нашого закладу зібралися гості на музейну зустріч «Т.Шевченко у моєму житті». Цього дня учасники зустрічі не лише прочитали свої улюблені твори митця, але і поділилися з присутніми історіями про те, як відбулося їхнє знайомство з Т.Шевченком.

За доброю традицією відкрив зустріч директор музею Ігор Коцюбинський. Він акцентував увагу присутніх на тому, яке значення має творчість Т.Шевченка для кожного українця, наскільки актуальним є Кобзареве слово у наш час. Крім того, Ігор Юлійович зазначив, що настав час відходити від шаблонної офіційної традиції у пошануванні митця. І нинішня музейна зустріч – це спроба відчути справжнього Шевченка, слово якого живе у наших душах.

То якого ж Т.Шевченка знають наші сучасники? Письменник, поет, перекладач, громадський діяч, лауреат численних конкурсів та премій Сергій Дзюба розповів присутнім про своє знайомство з Т.Шевченком на основі його взаємин з Варварою Рєпніною та режисерським прочитанням цього епізоду з життя поета у кінематографі і театральному мистецтві.

До того ж цього дня Сергій Вікторович мав ще одну місію. Під час заходу він вручив почесні відзнаки Міжнародної літературної премієї імені Миколи Гоголя «Тріумф», які цього року були присвоєні Юлію та Михайлині Коцюбинським за визначні здобутки у літературній і науковій праці.

Лауреат Шевченківської премії та численних літературних премій, поет, заслужений журналіст України Дмитро Іванов з притаманною йому красномовністю та гумором розповів про роботу у Шевченківському комітеті разом з Богданом Ступкою, чиє неперевершене читання Тарасових поезій прозвучало на початку заходу, та поділився спогадами з часів своєї служби в армії, де його теж супроводжувало влучне слово Кобзаря.

Кандидат філологічних наук, викладач Чернігівського державного інституту економіки і управління Людмила Зіневич розповіла присутнім свою зворушливу життєву історію про те, як будучи ще маленькою дівчинкою, завдяки бабусі та дідусю вона вперше познайомилася з творами Т.Шевченка і з того часу його поезія, українське слово червоною ниткою пройшло через усе її життя.

Натхненно про постать Т.Шевченка в українській історії та власному житті говорив поет Станіслав Журавель. А погляд представника сучасного молодого покоління на творчість митця висловив представник Цивільного Корпусу «Азов» Чернігівщина пан Олексій, який до того ж вразив гостей зали емоційним прочитанням поезії Т.Шевченка «Холодний яр».

Голова Чернігівської обласної організації НСПУ, письменниця та журналістка Олена Конечна згадала про своє дитинство, коли вона вперше почула твори Т.Шевченка, та розповіла теплу історію про те, як у її бібліотеці з’явився перший «Кобзар», який згодом зайняв своє почесне місце серед студентських книжок під час її навчання у Санкт-Петербурзі.

Наостанок завідувач кафедри української мови і літератури, доктор педагогічних наук, професор Світлана Жила відкрила для гостей зали секрети живопису Т.Шевченка, а саме однієї з найвідоміших його картин «Катерина».

Не обійшлося на заходів і без поезії. У прочитанні гостей музейної зустрічі прозвучали вірші Т.Шевченка і поезії наших сучасників про митця. Також, учасники заходу почули живе слово Тараса Григоровича у прочитанні зірок українського телебачення і театру. Провів захід вчений секретар музею Дмитро Мельниченко.

Заходи з ушанування Великого Кобзаря у музеї-заповіднику М.Коцюбинського триватимуть протягом березня. Усі відвідувачі музею зможуть ознайомитися з матеріалами виставки, присвяченої Т.Г.Шевченку, у виставковому залі музею. Також протягом березня на замовлення шкіл проводитимуться виїзні тематичні уроки «Т.Шевченко і Чернігівщина».

Довідки за тел.: 4-10-03, 4-43-26.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1471 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість