Головна » 2012 » Вересень » 21 » У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрито виставку літератури «Осінні акорди Михася Ткача»
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрито виставку літератури «Осінні акорди Михася Ткача»
00:47
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрито виставку літератури «Осінні акорди Михася Ткача», присвячену 75-річному Ювілею відомого чернігівського письменника, головного редактора журналу «Літературний Чернігів» Михася Ткача.
Ткач Михась (Михайло) Михайлович народився 19 вересня 1937 року в селі Ленінівка (до 1924 р. - Сахнівка) Менського району на Чернігівщині.
Після закінчення семирічки М. Ткач деякий час працював в колгоспі обліковцем рільничої бригади, служив в армії. Демобілізувавшись, закінчив вечірню Ленінівську середню школу, Ніжинський технікум механізації і в 1964 році приїхав до Чернігова. Спочатку поглиблював свої знання в жанрі живопису самотужки, а згодом вступив до Московського університету мистецтв на факультет малюнка і живопису (заочно). Працював художником в історичному музеї імені В. Тарновського, будівельному тресті, після закінчення навчання в будівельному технікумі - майстром, виконробом, інженером-проектувальником. Розробляв проекти індивідуальних будинків. Видав технічну книгу «Ремонт і спорудження будинків на замовлення населення». Тоді ж з’явилися перші образки, новели. Дебютував у журналі «Вітчизна» у 1973 році оповіданням «Неспокій».

Перша книга прози «Сонячний полудень» побачила світ у видавництві «Молодь» у 1979 році.

На початку 90-х років ХХ століття Михась Ткач був активним учасником заходів, спрямованих на утвердження нашої незалежності. Ініціював об'єднання місцевих літераторів і при підтримці товаришів по перу створив незалежну громадську організацію - літературну спілку «Чернігів» та заснував журнал «Літературний Чернігів», який редагує до сьогоднішнього дня. Цього року виповнюється 20-років від часу створення журналу.
У ці роки вийшли друком його повісті та оповідання «Святковий ранок», «Дике поле», «Гірка ягода калини», «Веселий Штанько», «Відлуння душі», «Багряні громи», «Осінні акорди», «На зламі століть», «Анюта». «Зимові сюрпризи», «Ласий ведмідь», «Спадок».
Член Національних спілок письменників та журналістів України. Заслужений працівник культури України. Лауреат Чернігівської обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського (2005) – за книгу «Багряні громи», Міжнародної премії імені Г.Сковороди та премії ім. М.Гоголя.

Колектив Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського щиро вітає Михайла Михайловича з Ювілеєм! Бажаємо міцного здоров’я та нових творчих злетів.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1612 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість