Головна » 2015 » Листопад » 9 » У музеї М. Коцюбинського відкрилася виставка присвячена 80-річчю з дня відкриття музейної експозиції
У музеї М. Коцюбинського відкрилася виставка присвячена 80-річчю з дня відкриття музейної експозиції
18:29

8 листопада літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського відзначив 80-річчя з часу відкриття музейної експозиції. Саме цій визначній для закладу даті присвячені нові матеріали, що доповнили існуючу музейну експозицію.

Власне історія закладу починається з 15 вересня 1934 року, коли було прийнято постанову облвиконкому про заснування музею Михайла Коцюбинського у садибі, де свого часу мешкав письменник та його родина. Тоді ж директором музею було призначено Хому Михайловича Коцюбинського – молодшого брата видатного українського митця. Свого часу він працював над заснуванням музею М. Коцюбинського у Вінниці. Разом з дружиною Катериною Яківною та донькою Михайлиною він переїжджає до Чернігова, де і починається копітка робота зі створення музею.

Як згадувала Михайлина Хомівна, «Батькові довелося починати все з початку - в будинку, де жив Михайло Коцюбинський, створив другий його меморіальний музей. Був уже людиною похилого віку, але багато що робив сам. Пам’ятаю, як він, засукавши штани, фарбував дах, майстрував вітрини». Перша експозиція музею була обладнана у трьох кімнатах меморіального будинку письменника. Її основою стали рукописи, книги, особисті речі та листи письменника, які у 1919 році були дбайливо передані на зберігання до Чернігівського музею В. Тарновського Вірою Устимівною Коцюбинською. І ось 8 листопада 1935 року перші відвідувачі переступили поріг новоствореного музею.

Саме з нагоди 80-річчя експозиція музею поповнилася новими експонатами, що розповідають про Михайлину Хомівну та Юлія Романовича Коцюбинських. Тут можна побачити сучасні музейні видання, присвячені життю і творчості Великого Сонцелюба, та літературно-мистецькі доробки лауреатів Обласної літературно-мистецької премії ім. М. Коцюбинського. Окрема серія експонатів – це дарунки від шанувальників творчості митця та відвідувачів музею. Серед них живопис, аплікації зі шкіри, вироби з дерева, сувеніри тощо.

Музей М. Коцюбинського запрошує завітати до експозиційної зали та ознайомтесь з новими виставковими матеріалами.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1289 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість