Головна » 2024 » Січень » 20 » У музеї М.Коцюбинського відбулася мистецька зустріч «Колір граната» з нагоди 100-річчя С.Параджанова
У музеї М.Коцюбинського відбулася мистецька зустріч «Колір граната» з нагоди 100-річчя С.Параджанова
17:33

«Саят-Нова», «Колір гранату» - фільм, який захоплює з першого кадру і не відпускає до кінця перегляду, пробираючи до мурашок по шкірі. Кінотвір насичений образами і символами, що в алегоричній формі допомагають автору – Сергію Параджанову – створити неповторний світ середньовічної Вірменії і розповісти про її культуру, історію і житіє поета Саят-Нови.

За висловом Маргарити Оганесян «„Колір граната” – це візуальна ікона, що відсилає нас в інший простір і час. Кожен кадр – то символічний живопис середньовіччя, де реалістичність поступається смислу. Кожен кадр – живописно-композиційно досконалий. Це абсолютно автономна конструкція, у якій не можна змінити жодної риси, не зруйнувавши її цілісність».

Сьогодні для перегляду цього неповторного кінофільму до затишної зали музею-заповідника М.Коцюбинського зібралися поціновувачі творчості С.Параджанова. Цього разу гості музею дізналися про історію творення кінострічки, а разом з нею і про життя її творця. По завершенні перегляду учасники заходу ще довго ділилися враженнями від побаченого та намагалися розгадати сенси, закодовані в образах фільму-фрески.

Перегляд «Кольору гранату» у музеї був особливим і тим, що вперше в Чернігові (і вдруге в Україні) фільм демонструвався мовою оригіналу з українськими субтитрами. Музей щиро вдячний за таку можливість нашим друзям і партнерам з «Вірменського товариства культурних зв’язків АОКС-Україна» та особисто Алексу Мартиросяну і Олені Оганесян. 

Захід належить до циклу зустрічей мистецького проєкту «Сергій Параджанов: небезпечно вільна людина», що відбувається в межах Міжнародного фестивалю-конференції «Діалог із Вічністю», присвяченого 100-літньому ювілею Сергія Параджанова, організаторами якого є Громадська організація «Вірменське товариство культурних зв’язків АОКС-Україна», Громадська організація «Українське товариство охорони пам'яток історії та культури (УТОПІК)», Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. М. Коцюбинського.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 68 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість