Головна » 2016 » Лютий » 18 » У літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся круглий стіл до 160-річчя Софії Русової
У літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся круглий стіл до 160-річчя Софії Русової
08:46

16 лютого у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся круглий стіл з нагоди 160-річчя від дня народження Софії Русової «Раз добром нагріте серце, вік не охолоне».

У затишній вітальні меморіального будинку М. Коцюбинського зібрались чернігівські науковці, працівники музеїв та бібліотек. Вони поділилися думками про громадську та педагогічну діяльність Софії Русової, а також висловили пропозиції з ушанування пам’яті нашої видатної землячки. Зокрема, доцент кафедри історії України Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка Ольга Сергіївна Гейда описала історичну епоху, у яку жила видатна громадська діячка, та детальніше познайомила присутніх з походженням родини Ліндфорсів. У свою чергу Тамара Павлівна Демченко – відомий краєзнавець, доцент кафедри історії України Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка – розповіла учасникам круглого столу про цікаві факти з життя Софії Русової в еміграції.

Як відомо, у 70-х роках ХІХ століття у Чернігові з’являється перша Громадська бібліотека, серед засновників якої було і подружжя Олександра та Софії Русових. Саме про цей факт з історії міста розповіла присутнім завідуюча краєзнавчим відділом Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка Ірина Яківна Каганова.

Особливий інтерес у присутніх викликав виступ наукового працівника Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського Миколи Володимировича Гороха про історію створення музею Софії Русової в її рідному селі Олешні.

Звичайно ж, не оминули увагою і теплі дружні стосунки подружжя Русових з родиною Коцюбинських, про які і розповіла учасникам заходу завідуюча відділом музею-заповідника М.Коцюбинського Марія Іванівна Москаленко.

Справжньою родзинкою заходу стали музичні композиції класичних авторів, які так любила і сама майстерно виконувала наша видатна землячка, громадський діяч і педагог Софія Русова.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1081 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість