Головна » 2021 » Серпень » 21 » У боротьбі за Незалежність
У боротьбі за Незалежність
11:59

До 30-річчя Незалежності України у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського експонується виставка бібліотечних матеріалів «У боротьбі за Незалежність».

Проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року не сталося зненацька, несподівано. Довгий шлях до волі торувався десятиліттями, не одним поколінням українців ще від часів гетьмана Івана Мазепи і до розпаду тюрми народів - СРСР. Складною була боротьба наших предків за свободу, багато їх не повернулося до життя з поля бою. Та на їхній крові проростала ідея Незалежності України, яка розбрунькувалася пишним цвітом у 60-і -  на початку 70-х років.  Ця епоха явила світові імена, які вписані навічно в історію визвольного руху України: Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Іван Дзюба, Євген Сверстюк, Іван Світличний, Михайлина Коцюбинська, Алла Горська, Богдан та Михайло Горині, Левко Лук’яненко, Олекса Тихий, Валерій Марченко, Юрій Литвин, Юрій Бадзьо. Перелік можна продовжувати довго. Вони не побоялися кинути виклик радянській репресивній машині, за прагнення свободи заплатили десятиліттями ув’язнення, а дехто й життям. Та саме вони і привели Україну до проголошення Незалежності у 1991 році. Їхні мудрі думки, їхні яскраві, мов смолоскипи темної ночі, життя, їхні палкі промови будили  у народу приспані і посипані попелом забуття думки про свободу. Вони кликали за собою, давали надію на вільне життя у своїй країні, перетворювали народ у націю, яка майже одностайно підтвердила на референдумі Незалежність України.

На жаль, більшість із них уже відійшла за межу. Та їхні життя надихають і вчать молодь любити Україну, жити для України і боротись за Україну.

Творча спадщина українських дисидентів опублікована в роки Незалежності, багато з надрукованого зберігається у науковій бібліотеці Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського. Саме ця література і представлена на виставці.

Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 453 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість