Головна » 2019 » Березень » 21 » Твори, які допомагають жити
Твори, які допомагають жити
11:31

«Твори, які допомагають жити» - назва виставки, що знайомить шанувальників Слова з оповіданнями, повістями і романами видатного майстра української художньої прози Юрія Михайловича Мушкетика. 21 березня відзначаємо 90-річчя земляка, уродженця села Вертіївки Ніжинського району Чернігівської області.

Розмаїтій і багатожанровій творчості Юрія Мушкетика в історії сучасної української літератури належить одне з чільних місць. Як письменника і патріота його хвилюють питання правильного трактування минувшини, причини трагічності історичного розвитку України.

Творчу діяльність Ю.Мушкетик розпочав під час навчання на філологічному факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка (1948-1953). Закінчивши університетський курс, він ще три роки навчався в аспірантурі при кафедрі української літератури.

Перший успіх молодому прозаїкові принесла історична повість «Семен Палій» (1954). Роман «Гайдамаки (1957) утвердив його у літературі як письменника історичної теми.

У творчому доробку Юрія Мушкетика виокремлюється своєрідний «козацький епос», присвячений трагічним часам великої Руїни та Коліївщини. За всієї відмінності авторських концепцій, покладених в основу романів «Семен Палій», «Гайдамаки», «Яса», «Гетьманський скарб», «На брата брат», «Погоня», «Прийдімо, вклонімося», простежується їх чітка художня цілісність, завдяки створенням письменником багатопланового образу українського козацтва, основи нації і держави, бо Україна тих часів постає саме як козацька держава, а Запорозька Січ як її осердя, що зберігає традиції українського етносу.

Більшість згаданих вище творів Ю.Мушкетика можна побачити на його ювілейній виставці в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського, з яким ювіляра поєднали давні й міцні творчі звʼязки. Цікавий автограф залишив письменник на одному з видань роману «Вернися в дім свій»: «Схиляю в шанобі голову перед світлим іменем Михайла Коцюбинського,знавця людської душі, борця за долю народну».

Роман «Позиція», відзначений Державною премією УРСР імені Т.Г.Шевченка 1980 р., був подарований автором Юлію Романовичу Коцюбинському з написом: «… во славу Ваших славних предків, на щастя і добро». За роман «Рубіж» (ще один з експонатів, представлених на виставці,) Юрій Мушкетик здобув Державну премію СРСР 1987 р.

Важливою подією для нього також стало відзначення роману «Гетьманський скарб» Чернігівською обласною літературно-мистецькою премією імені М.М.Коцюбинського 1994 року.

Про багатожанровість творчого доробку художника слова свідчать збірки новел Юрія Мушкетика «Зелене жито» (1965) і «Смерть Сократа» (1971), повість для дітей «Зʼїж серце лева» (1972), художньо-документальна повість про видатного українського вченого-кібернетика Віктора Глушкова «На круті гори» (1976) та інші.

Питання духовного становлення людей як у давноминулі часи, так і нині, утвердження віри у високі суспільні ідеали – відмітні риси творчості письменника-гуманіста.

Як зазначав Микола Жулинський, «Потужно і впевнено прямує літературний човен Юрія Мушкетика по головному фарватеру великої ріки часу завдяки двом символічним веслам під назвою «історія» та «сучасність». В рівній мірі письменник працює цими «веслами», з особливою скрупульозністю озираючи реалії історії, її головних діячів та водночас надзвичайно чутливо вслухається в ритм сучасного життя» («Літературна Україна», 25 березня 2004 р., М.Жулинський. Виводив душу з пітьми.).

Понад 15 років Юрій Михайлович працював у редакції журналу «Дніпро». За ці півтора десятиліття він пройшов шлях від відповідального секретаря до головного редактора часопису.

Письменницьку роботу Ю.Мушкетик вдало поєднував із громадською діяльністю: був керівником Київської письменницької організації, Національної спілки письменників України (1986-2001), депутатом Верховної Ради УРСР, заступником голови Комітету з Державних премій імені Т.Г.Шевченка, сприяв налагодженню діяльності Товариства української мови ім. Т.Г.Шевченка та Народного Руху.

За творами Ю.М.Мушкетика знято кінофільм «Біла тінь», телефільми «Позиція», «Біль». Письменник має свого вдячного читача у багатьох країнах світу. За самовіддане  служіння українському народові на літературній ниві, утвердження високих моральних та художніх цінностей Юрій Мушкетик відзначений багатьма урядовими нагородами: Почесною відзнакою Президента України (1996), орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (1999) та ін., преміями імені М.Островського, М.Старицького, Г.Сковороди, Д.Яворницького, Фундації Антоновичів; Герой України.

Виставка триватиме з 21 березня до 4 квітня.

Довідки за тел.: (0462) 677-481, 678-741.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 776 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість