Головна » 2017 » Червень » 15 » Трояндовий рай у музеї-заповіднику М.Коцюбинського
Трояндовий рай у музеї-заповіднику М.Коцюбинського
14:34

Сад на території Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника – його справжня окраса. В будь-яку пору року він завжди прекрасний. А особливо зараз, коли розпочалося активне цвітіння троянд. Нині здається, що сад перетворився на трояндовий рай. Куди б ви не кинули оком, усюди побачите розкішні троянди – червоні, бордові, білі, жовті, помаранчеві, білі з рожевим краєм.

Дочка письменника Ірина Михайлівна у своїй книзі «Спогади і розповіді про М.М.Коцюбинського» колись так писала про садок: «У нас чудовий садок. Він розподілявся стежкою, що йшла від сходів веранди, на дві частини…

Кущі спіреї та бульдонежу утворювали плутанину гілок, обтяжених білими сніжними кулями та ніжними віночками цвіту. Рожевий мигдаль додавав гіркуватого духу до ніжних пахощів білих троянд, рожевої шипшини, жасмину та бузку, що пишно розрослись біля стежок. А внизу під кущами синіли озерця барвінку, фіалок та розтікалася білими струмками запашна конвалія.

Рожеві, блакитні, білі гіацинти, пломенисті тюльпани, білі ніжні нарциси – все це змішувалось в симфонію фарб і пахощів».

Та, щоб сад став таким красивим, всій родині довелося там чимало попрацювати. Будинок із шматком землі письменник придбав у 1898 році у Чебаненка. Тоді тут була нерівна місцевість з ярками. Тому сюди завозили чимало землі, щоб вирівняти поверхню. Восени родина їздила до садівництва, аби відібрати кращі щепи дерев, ягідних корчів, декоративних рослин. У саду працювала дружина письменника Віра Устимівна, сестра Лідія Михайлівна, служниця Явдося та няня Марина. Клопотався серед квітів і сам письменник. У листі до свого друга Мачтета він писав: «Я все літо пропрацював у  себе в садочку і вважаю, що це прекрасна річ і для душі, і для тіла».

Нині ж умілі руки садівників та агронома музею-заповідника підтримують красу саду, постійно піклуються про всі рослини, щоб гості садиби Коцюбинського змогли насолодитися прекрасним краєвидом та запашним ароматом квітів Великого Сонцепоклонника. Тепер же у саду активно квітнуть троянди різних сортів, кольорів. Кожна з квіток по-своєму прекрасна і особлива. Якщо ви хочете потрапити до справжнього трояндового раю, тоді не гайте часу, та швидше завітайте до музею-заповідника М.М.Коцюбинського. Вам точно сподобається!

Більше фото можна побачити на нашій сторінці у Фейсбук.

Довідки за телефонами: (04622) 4-10-03, 4-43-26.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 1065 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість