Головна » 2022 » Січень » 21 » «Тільки в єдності наша сила»: виставка бібліотечних матеріалів до Дня Соборності України
«Тільки в єдності наша сила»: виставка бібліотечних матеріалів до Дня Соборності України
11:31

22 січня – дуже важливий день в історії українського народу – День Соборності України. Саме цього дня було проголошено Акт Злуки західних і східних земель України в одну державу. Урочиста акція святкування й проголошення Акта Злуки відбулася 22 січня 1919 р. на Софійському майдані біля собору. До цієї дати музей-заповідник М.Коцюбинського підготував виставку бібліотечних матеріалів «Тільки в єдності наша сила».

Перед тим, як Акт злуки було підписано, тривав довгий період перемовин між урядом ЗУНР та Директорією. Передвступний договір до документу було підписано 1 грудня 1918 року у Фастові. Нині в цьому місті є вагон-музей, що ілюструє подію.

Святкування проголошення Акту Злуки відбувалося на святково прикрашеному Софійському майдані. У дійстві брали участь духовенство Української православної церкви,  військові частини і оркестр, делегації ЗУНР, тисячі жителів столиці – все це зробило подію надзвичайно урочистою. Текст Універсалу Соборності зачитав Федір Швець. У документі йдеться: «...Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України… Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу». Завершилось святкування військовим парадом легіону Січових Стрільців під керівництвом Євгена Коновальця.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 455 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість